Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων στη Σομαλία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων στη Σομαλία

Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να χαλαρώσει για μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει όσον αφορά αυτά που προορίζονται για την σομαλική κυβέρνηση, όπως ζητούσε το Μογκαντίσου.

Σε απόφασή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας αίρει το εμπάργκο αυτό —διάρκειας δύο δεκαετιών— “για μια περίοδο 12 μηνών”, με εξαίρεση μια σειρά εξοπλισμών, όπως οι φορητοί πύραυλοι εδάφους-αέρος, η πλειοψηφία των κανονιών και των οβίδων, οι κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι και ο εξοπλισμός νυχτερινής κατόπτευσης.

Πρόκειται για το πιο παλιό διεθνές εμπάργκο όπλων που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που επισυνάπτεται στην απόφαση, το εμπάργκο εξακολουθεί να ισχύει για την πλειονότητα των βαρέων όπλων και πιο τεχνολογικά εξελιγμένα οπλικά συστήματα.

Το εμπάργκο αυτό δεν αφορά την Δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην Σομαλία, ούτε το προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί.

Οι νέες αρχές της Σομαλίας ζητούσαν την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 1992, προκειμένου να μπορούν να βελτιώσουν τον αγώνα τους κατά του ισλαμιστικού κινήματος των Σεμπάμπ και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο του σομαλικού εδάφους.

Οι ΗΠΑ πίεζαν για την χαλάρωση του εμπάργκο. Ωστόσο ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν επιφυλακτικές απέναντι σε μια αύξηση του τεράστιου όγκου των όπλων που κυκλοφορούν στην Σομαλία και ζητούσαν εγγυήσεις, κυρίως για τους ευαίσθητους εξοπλισμούς, τους οποίους οι Δυτικοί δεν θέλουν να δουν να πέφτουν σε λάθος χέρια.

Εκτός από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται, η σομαλική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα τον ΟΗΕ για οποιαδήποτε παράδοση όπλων και να κάνει απολογισμό εντός έξι μηνών των μέτρων που θα έχει λάβει για να εγγυηθεί την ασφαλή αποθήκευση των όπλων αυτών που προορίζονται για τις δυνάμεις ασφαλείας της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας “θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα” αυτής της μερικής άρσης του εμπάργκο “εντός δώδεκα μηνών”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.