ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ο γγ του ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει τη συμφωνία Open Skies από την οποία θέλει να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ!

Ο γγ του ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει τη συμφωνία Open Skies από την οποία θέλει να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ!

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί την υποχρέωσή της για συνεργασία στην επιτήρηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της προκειμένου να διασωθεί η συνθήκη Open Skies (Ανοικτών Ουρανών), που απειλείται από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η επιστροφή της Ρωσίας στην τήρηση της συμφωνίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλαχθούν τα πλεονεκτήματα της συνθήκης», είπε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των πρεσβευτών των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Η συνθήκη που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002 υποχρεώνει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αποδέχονται τον έλεγχο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους και των στρατηγικών εγκαταστάσεών τους με πτήσεις πάνω από το έδαφός τους.

Στην τηλεδιάσκεψη σήμερα οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον πρεσβευτή Μάρσαλ Σ. Μπίλινγκσλι, τον εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου για θέματα αφοπλισμού.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν έκανε καμία αναφορά στη διακήρυξη που υπογράφουν δέκα ευρωπαϊκές χώρες με την οποία εκφράζουν τη λύπη τους για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από αυτήν τη διεθνή συνθήκη. Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της, εφόσον η Ρωσία τηρήσει πλήρως τους όρους της συνθήκης.

«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στη διαφύλαξη του ελέγχου των εξοπλισμών, στον αφοπλισμό και τη μη διάδοση (των πυρηνικών όπλων) σε διεθνές επίπεδο», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Εδώ κα πολλά χρόνια η Ρωσία επιβάλλει περιορισμούς στις πτήσεις, που είναι ασύμβατοι με τη συνθήκη. Κυρίως περιορισμούς στις πτήσεις πάνω από το Καλίνινγκραντ και στα σύνορά της με τη Γεωργία. Η επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεών της υπονομεύει τη συμβολή αυτής της σημαντικής συνθήκης στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική ζώνη», πρόσθεσε.

«Οι Σύμμαχοι παραμένουν ανοιχτοί στο διάλογο στους κόλπους του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τη μείωση των κινδύνων και τη διαφάνεια», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να συγκαλέσει κάποια συνεδρίαση αυτού του οργάνου.

Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ περί παραβιάσεων της συνθήκης Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί) από την Ρωσία, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφότου ενημερώθηκε επίσημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την συνθήκη για την στόχευση των δικών της εξοπλισμών υψηλής ακριβείας είναι ανυπόστατοι όπως και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με την συνθήκη.

«Παρουσιάζεται και μια νέα κατηγορία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία «αξιοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει κατά την εφαρμογή της συνθήκης για τις κρίσιμης σημασίας υποδομές των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για την στόχευση των δικών της εξοπλισμών υψηλής ακριβείας» , αναφέρει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωση του. «Και αυτό το ισχυρίζεται η πλευρά -συνεχίζει η ανακοίνωση- η οποία επέμενε ευθύς εξαρχής ότι πρέπει να είναι ανοικτοί οι ουρανοί για τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις παρατήρησης σε όλη την επικράτεια της χώρας που έχει συνυπογράψει την συνθήκη (πρωτίστως της ΕΣΣΔ και εν συνεχεία της Ρωσίας)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συνιστούμε στην Ουάσιγκτον να κοινοποιήσει τον πλήρη κατάλογο των ρωσικών μονάδων, τις οποίες έχουν φωτογραφίσει τα τελευταία χρόνια. Κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την συνθήκη Open Skies, η Ρωσία ενεργούσε αυστηρά στο πλαίσιο των διατάξεων της και οι Αμερικανοί συνάδελφοι μας δεν είχαν προβάλει προς εμάς καμία απαίτηση. Είναι προφανές, ότι τώρα, νοιώθοντας ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη επιχειρημάτων για να δικαιολογήσουν τις ενέργειες τους, οι εχθροί της συνθήκης Open Skies αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν την ανυπόστατη αυτή θέση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.