ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ταραχές ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις στο Λευκό Οίκο – 1 νεκρός στη Νέα Υόρκη

Ταραχές ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις στο Λευκό Οίκο – 1 νεκρός στη Νέα Υόρκη

Για όγδοη μέρα συνεχίστηκαν οι ταραχές στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

Ειδικότερα, οι διαδηλωτές, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ σε αρκετές πόλεις με στόχο τις εντάσεις και τις λεηλασίες καταστημάτων, συγκεντρώθηκαν -μεταξύ άλλων- σε Χιούστον, Λος Άντζελες, Σαίντ Πολ, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των πόλεων που έχει εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι η Μινεάπολη, όπου δολοφονήθηκε ο Φλοιντ, η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, όπου η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις διαδηλωτών, σύμφωνα με το CNNi.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ατλάντα, όπου ξεκίνησαν με μία ειρηνική πορεία, ωστόσο αργότερα η κατάσταση φαίνεται να οξύνθηκε καθώς, σύμφωνα με συνεργείο του CNNi που βρίσκονταν στο σημείο, οι Αρχές προχώρησαν σε χρήση χημικών σε μία προσπάθεια να «καθαρίσουν» οι δρόμοι.

Στη Βόρεια Καρολίνα και συγκεκριμένα στη Σάρλοτ, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά για να απομακρύνουν πλήθος που τους επιτέθηκε «με μπουκάλια, πέτρες και χημικα», σύμφωνα με τους ίδιους. Στις εντάσεις συνελήφθη ένα άτομο, ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκε πως τέθηκε υπό κράτησε και ένας πολίτης που έφερε πάνω του ένα τουφέκι.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στην πόλη Χιούστον, στην πολιτεία Τέξας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και να απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περίπου 60.000.

Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον -Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός- είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα. Μάλιστα, ο αδερφός του αδικοχαμένου Φλόιντ, φαίνεται πως ζήτησε από τους συγκεντρώμενους να πραγματοποιηθεί μία ειρηνική συγκέντρωση.

«Προσπαθούμε να σπάσουμε τον κύκλο τώρα. Το ‘χουμε» είπε ο Φίλονιζ Φλόιντ.

Και ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στην πορεία.

Ένας νεκρός και τραυματίες από πυρά στη Νέα Υόρκη
Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν την Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές.

Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο
Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

Το πλήθος, που διαδήλωνε -ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη-, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες στις 19:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Την Πέμπτη οι επιμνημόσυνες τελετές
Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν δύο τραγουδιστές της ραπ, ο ένας από τους οποίους, ο Trae Tha Truth (το πραγματικό όνομά του είναι Φρέιζερ Τόμσον ο τρίτος) συνδεόταν για χρόνια για φιλική σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο δεύτερος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια.

«Θα τον αντιπροσωπεύσουμε όπως τού πρέπει», είπε στο πλήθος ο Trae Tha Truth, «θα σκίσουμε αυτό το σύστημα από μέσα προς τα έξω. Ο Τζορτζ Φλόιντ μας κοιτάει από ψηλά τώρα και χαμογελάει», πρόσθεσε.

Η Σίλα Τζάκσον Λι, Δημοκρατική βουλεύτρια που εκπροσωπεί συνοικίες του Χιούστον όπου μεγάλωσε ο Τζορτζ Φλόιντ, είπε στους συγκεντρωμένους πως ετοιμάζει σχέδιο νόμου για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Κάποιοι συνδέουν το ότι στο Χιούστον δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια λόγω του ποιος ήταν ο Φλόιντ.

«Αυτοί που γνώριζαν καλύτερα τον Τζορτζ βοήθησαν να ορίσουμε τον τόνο (των διαδηλώσεων) στο Χιούστον. Ξέρουν ποιος ήταν. Ότι ήταν στ’ αλήθεια αγαθός γίγαντας, γλυκός τύπος», έκρινε ο Ντέιβιντ Χιλ, ακτιβιστής και πάστορας που γνωρίζει την οικογένεια.

1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην Ουάσιγκτον
Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσιγκτον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.