Βουλγαρικά ΜΜΕ: «Η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο και να διαλύσει το ΝΑΤΟ»

Βουλγαρικά ΜΜΕ: «Η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό  πόλεμο και να διαλύσει το ΝΑΤΟ»

«Μια νέα απειλή έχει φανεί στον ήδη εύθραυστο κόσμο μας. Μια άλλη αντιπαράθεση έχει προκύψει μεταξύ των δύο εχθρών – της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Δεδομένων των δυνάμεων που μπορούν να στηρίξουν τα μέρη της σύγκρουσης, με την πρώτη ματιά, ο «περιφερειακός αγώνας» μπορεί να μετατραπεί σε έναν πλήρη πόλεμο», γράφει η βουλγαρική ιστοσελίδα «Pan», που ειδικεύεται στα στρατιωτικά θέματα, επικαλούμενη τη ρωσική «topcor.ru»

Ο λόγος για την επιδείνωση είναι κάτι κοινό – το πετρέλαιο. Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι η Τουρκία άρχισε διεκδικήσεις σε μια υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο, που ανήκει στα ελληνικά νησιά.

Στην Αθήνα, είπαν, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως τα νησιά είναι δικά τους, και έτσι είναι και η υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να αμφισβητήσει αυτές τις περιοχές, τόσο de jure όσο και de facto.

Την περασμένη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, ακούστηκε το πρώτο “ξύπνημα”. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας εξέδωσε δήλωση ότι η Αθήνα προτίθεται να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και, εάν είναι απαραίτητο, είναι έτοιμη να έρθει σε ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα. Ταυτόχρονα, όλοι καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί αυτήν την προειδοποίηση και θα συνεχίσει να εργάζεται στην υφαλοκρηπίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι εύρωστη οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει βοήθεια από τον «νέο του φίλο του» Ντόναλντ Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ έτοιμες να προσχωρήσουν σε στρατόπεδα ΗΠΑ και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία που είναι η «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφατα διαφοροποίησε τις θέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πάρουν επίσης τη θέση των Ελλήνων, καθώς η Τουρκία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ.

Έτσι, προς το παρόν, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, καθώς και η έκτασή της, είναι απρόβλεπτο.

Αλλά τώρα ο «εγγυημένος» χαμένος είναι γνωστός. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν και οι δύο συγκρουόμενες χώρες.

Τέτοιες «παρανοήσεις» στη Συμμαχία όχι μόνο θέτουν υπό αμφισβήτηση την οργάνωση και τη συνοχή της, αλλά και την απειλούν με εξαφάνιση.

Πηγή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.