Λιβύη: Έτσι χτυπήθηκε η βάση Αλ Ουατίγια

Λιβύη: Έτσι χτυπήθηκε η βάση Αλ Ουατίγια

Τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) χτύπησαν την τουρκική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, εξηγεί Αιγύπτιος ειδικός στις στρατιωτικές αεροπορικές επιστήμες.

Ο Mina Adel, σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων RT, εξήγησε ότι τέτοιες αποστολές δεν είναι ούτε εύκολες ούτε απλές, διευκρινίζοντας ότι ξεκινούν με τη συλλογή ακριβέστατων πληροφοριών σχετικά με τον στόχο, στην περίπτωση αυτή, την άφιξη συστημάτων αεράμυνας στη βάση Αλ Ουατίγια και στη συνέχεια οι στρατιωτικοί δορυφόροι φωτογραφίζουν την ακριβή τοποθεσία τους.

Τόνισε ότι ο δορυφόρος παρέχει έναν τοπογραφικό χάρτη της τοποθεσίας τους για να καθορίσει το δρομολόγιο των μαχητών και τον κατάλληλο τύπο πυραύλων και κατευθυνόμενων βομβών.

«Μετά από αυτό, η διαδικασία ηλεκτρονικής παρακολούθησης και κατασκοπείας γίνεται μέσω αεροπλάνων αναγνώρισης που εκτελούν τη διαδικασία απεικόνισης για την υποστήριξη των δορυφορικών φωτογραφιών. Αυτό βοηθά στον καθορισμό των στόχων με μεγάλη ακρίβεια », ανέφερε ο Adel.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι το Τμήμα Σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων συλλέγει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την προετοιμασία του κτυπήματος και τον καθορισμό των στόχων της επιχείρησης. Αυτό αποφασίζει εάν οι επιτιθέμενοι θα προχωρήσουν σε καταστολή των εχθρικών αμυντικών άμυνας (SEAD) ή καταστροφής της εχθρικής αεροπορικής άμυνας (DEAD).

«Μετά από αυτό, επιλέγονται τα κατάλληλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, καθώς και ο τύπος των πυρομαχικών που θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία καταστροφής μεταξύ πολλών τύπων, όπως ο πυραύλος αντι-ακτινοβολίας (ARM) για την καταστροφή των ραντάρ. Είναι απαραίτητο να καταστραφούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πριν κατευθυνθούν οι πύραυλοι που στοχεύουν την αεροπορική άμυνα», πρόσθεσε ο Adel.

Ο Αιγύπτιος ειδικός υποστηρίζει ότι η Τουρκία στη βάση Αλ Ουατίγια δεν διέθετε αρκετό εξοπλισμό για να καλύψει το σύστημα Hawk. Δεν υπήρχαν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, κάτι που εξηγεί την εύκολη καταστροφή των τουρκικών ραντάρ που συνοδεύουν το σύστημα Hawk λόγω του πολύ μικρού εύρους τους.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι πριν από τη διεξαγωγή του κτυπήματος, τα τουρκικά αμυντικά συστήματα και ραντάρ απενεργοποιήθηκαν με μπλοκαρίσματα, καθώς ούτε ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Αλ Ουατίγια προς τα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την επιχείρηση.

«Η διαδικασία μπλοκαρίσματος πραγματοποιείται μέσω καθορισμένων αεροσκαφών που παρεμποδίζουν και μπλοκάρουν τις συχνότητες του ραντάρ στόχου μέσω θορύβου και του αρνητικού μπλοκαρίσματος για την αποστολή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών. Σε αυτήν την περίπτωση, το εν λόγω ραντάρ εμφανίζει περισσότερα από 100 ψεύτικα αεροσκάφη αντί για ένα ή δύο. Έτσι, δεν μπορεί να δει τους κύριους στόχους. Σε άλλες περιπτώσεις, το ραντάρ μπλοκάρεται εντελώς, ώστε να μην μπορεί να δει τίποτα και έτσι όλοι οι στόχοι καταστρέφονται επιτυχώς», δήλωσε ο Adel.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά τη διεξαγωγή της επιχείρησης, τα αεροσκάφη αναγνώρισης παρακολουθούν τα αποτελέσματα του κτυπήματος για να διασφαλίσουν ότι έχουν επιτύχει τους στόχους του με ακρίβεια. Διαφορετικά, τα αεροσκάφη αναγνώρισης στέλνουν ενημερωμένα δεδομένα στα μαχητικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν νέα επίθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.