Πως τα υποβρύχια και οι… μπίζνες είναι οι λόγοι που η Γερμανία δείχνει ανοχή στην Τουρκία!

Πως τα υποβρύχια και οι… μπίζνες είναι οι λόγοι που η Γερμανία δείχνει ανοχή στην Τουρκία!

Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει γνωστό ότι η γερμανική βιομηχανία όπλων έχει ως καλύτερο πελάτη της την Τουρκία. Μέσα σε ένα από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των υποβρυχίων της Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (που ανήκει στην ThyssenKrupp Marine Systems) για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Τι έλεγε το έγγραφο αυτό, μεταξύ άλλων; Ότι η Τουρκία καλύπτει το 1/3 των εξαγωγών της Γερμανίας σε στρατιωτικό υλικό (σ.σ. είναι πολλά τα λεφτά…) και ότι τα υποβρύχια που προορίζονται για την Τουρκία είναι τύπου 214, ακριβώς σαν αυτά που έχει η Ελλάδα (κλάση «Παπανικολής») και τα οποία αποτελούν πανίσχυρο όπλο για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Μέχρι και τις αρχές του Ιούλη, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα υποβρύχιο κατασκευασμένο στην Τουρκία (TCG Piri Reis -φωτογραφία), συμπαραγωγή με τη Γερμανία, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο χωρών για μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ άλλα έξι αναμένεται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν.

Στο θέμα είχε αναφερθεί λεπτομερώς στα τέλη του Ιούνη ο Κύπριος αναλυτής και Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Γιάννος Χαραλαμπιδης, ο οποίος σε αποκαλυπτικό άρθρο του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» έγραφε χαρακτηριστικά:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πριν από λίγες η ημέρες βγήκε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, επί τη βάσει του οποίου η Τουρκία είναι ο καλύτερος πελάτης της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας… Η Τουρκία καλύπτει το 1/3 των εξαγωγών της Γερμανίας σε στρατιωτικό υλικό… Η παραχώρηση οπλικών συστημάτων και τεχνολογίας αφορά στο ναυτικό και δη στην κατασκευή υποβρυχίων όμοιων με εκείνα που διαθέτει η Ελλάδα και θεωρείται ότι έχει αυτήν τη στιγμή συγκριτικό πλεονέκτημα. Το κοινό πρόγραμμα Τουρκίας – Γερμανίας άρχισε από το 2009 και ως τώρα έχει κατασκευαστεί ένα υποβρύχιο από τουρκικά ναυπηγεία στο πλαίσιο συμπαραγωγής. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή άλλων 6, που αν συμβεί, και δεν αντιδράσει η Ελλάδα, θα αλλάξει τα ισοζύγια δυνάμεων στο Αιγαίο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.