ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βηρυτός: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις εκρήξεις

Βηρυτός: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις εκρήξεις

Σκηνές «Aποκάλυψης» από την Βηρυτό του Λιβάνου. Αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της πόλης έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον δεκάδες νεκρούς, πάνω από 75 και περισσότερους από 4.000 τραυματίες

Τα παράθυρα σε κτίρια που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έκρηξης έσπασαν.

Παραμένει ασαφές πόσα άτομα τραυματίστηκαν, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ κήρυξε την 5η Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

  • Η έκρηξη έγινε κοντά στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι και σε μια περιοχή όπου κατοικεί κυρίως χριστιανικός πληθυσμός.
  • Ο αρχηγός εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου Αμπάς Ιμπραήμ είπε ότι η έκρηξη έγινε σε ένα τμήμα του λιμανιού που αποθηκεύονται πολύ εκρηκτικά υλικά. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι η έκρηξη θα μπορούσε να έχει προκληθεί από νιτρικό νάτριο που κατασχέθηκε από πλοίο πέρυσι και αποθηκεύτηκε εκεί.
  • Το Διαδίκτυο στη Βηρυτό λειτουργεί με διακοπές. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλές περιοχές της πόλης και το τηλέφωνο έχει κοπεί.
  • Τα γραφεία του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου στην πρωτεύουσα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την έκρηξη.
  • Περισσότερες από 30 ταξιαρχίες από τον Ερυθρό Σταυρό εργάζονται στο σημείο καθώς τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου κάλεσε τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε εγρήγορση και να σώσουν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που τραυματίστηκαν από την έκρηξη.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης:

  • Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας του Λιβάνου στην επίσημη κατοικία του.
  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, η σύζυγος και η κόρη του πρωθυπουργού του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ τραυματίστηκαν από την έκρηξη.
  • Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το περιστατικό δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας του Λιβάνου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η έκρηξη θα μπορούσε να είχε συμβεί λόγω πυροτεχνημάτων στο λιμάνι της Βηρυτού.
  • Το Ισραήλ αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο περιστατικό, ενώ μια πηγή της Χεζμπολάχ είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η έκρηξη δεν ήταν αποτέλεσμα επίθεσης.
  • Ο γενικός γραμματέας του πολιτικού κόμματος Κατάεμπ του Λιβάνου τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της έκρηξης και πέθανε λίγο μετά, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.