ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Βηρυτός: Ο πρωθυπουργός Χ.Ντιάμπ και ο Πρόεδρος Χ.Αούν ήξεραν για το φονικό φορτίο στο λιμάνι

Βηρυτός: Ο πρωθυπουργός Χ.Ντιάμπ και ο Πρόεδρος Χ.Αούν ήξεραν για το φονικό φορτίο στο λιμάνι

Η φονική έκρηξη στo λιμάνι της Βηρυτού, που σκότωσε περισσότερους από 150 ανθρώπους και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης, προκλήθηκε από φορτίο νιτρικού αμμωνίου που παρέμενε επί έξι χρόνια σε αποθήκη.

Οι 2.750 τόνοι του νιτρικού αμμωνίου ήταν σε γνώση των αρχών και, μάλιστα, αξιωματούχοι της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο -μέσω σχετικής έκθεσής τους- την κυβέρνηση του Λιβάνου για τις ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης έκρηξής τους.

Η επιστολή με ημερομηνία 20 Ιουλίου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από την τραγωδία, είχε κοινοποιηθεί και στον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και στο Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Αούν. «Υπήρχε κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό σε περίπτωση κλοπής του σε τρομοκρατική επίθεση. Στο τέλος της έρευνας ο γενικός εισαγγελέας ετοίμασε μια τελική έκθεση, που εστάλη στις αρχές. Τους προειδοποίησα ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βηρυτό σε περίπτωση έκρηξης», ανέφερε μεταξύ άλλων αξιωματούχος, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκπρόσωπος του υποστηριζόμενου από τη Χεζμπολάχ Χασάν Ντιάμπ επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός έλαβε την επιστολή στις 20 Ιουλίου και την έστειλε εντός 48 ωρών στο Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας του Λιβάνου, προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως τόνισε, από την πλευρά του: «Η κυβέρνηση έλαβε το φάκελο 14 ημέρες πριν από την έκρηξη κι έδρασε μέσα σε λίγες ημέρες. Προηγούμενες κυβερνήσεις επί έξι χρόνια δεν έκαναν τίποτε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.