Λευκός Οίκος: Έστειλαν φάκελο με θανατηφόρο δηλητήριο – Τι είναι η ρικίνη (upd3)

Λευκός Οίκος: Έστειλαν φάκελο με θανατηφόρο δηλητήριο – Τι είναι η ρικίνη (upd3)

Συναγερμός έχει σημάνει στον Λευκό Οίκο, καθώς απεστάλη φάκελος ο οποίος περιείχε θανατηφόρα ουσία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ομοσπονδιακοί πράκτορες αναφέρουν πως ο φάκελος περιείχε ρικίνη, μια ισχυρά τοξική πρωτεΐνη που έχει χρησιμοποιηθεί σε βασανισμούς και δολοφονίες.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές από πού εστάλη ο επίμαχος φάκελος, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι εστάλη από τον Καναδά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ερευνούν για να εντοπίσουν ποιος τον έστειλε και να προσδιορίσουν εάν έχουν σταλεί άλλοι φάκελοι μέσω του ταχυδρομικού συστήματος.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το περιστατικό από τον Λευκό Οίκο.

https://twitter.com/nytimes/status/1307396557541715969

Είχαν σταλεί και στον Ομπάμα

Σημειώνεται πως αντίστοιχες επιστολές με ρικίνη είχαν σταλεί και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Τι είναι η ρικίνη

Το όνομα ρικίνη προέρχεται από την επιστημονική ονομασία της ρετσινολαδιάς, Ricinus communis.

Η ρετσινολαδιά καλλιεργείται σήμερα για βιομηχανική χρήση, με την ετήσια παραγωγή σπόρων να εκτιμάται στο ένα εκατομμύριο τόνους το χρόνο. Βασικό προϊόν είναι το ρετσινόλαδο (γνωστό και ως «καστορέλαιο») το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπουνιού, πλαστικών, υγρών για φρένα και άλλων προϊόντων.

Σε πολύ μικρές δόσεις το ρετσινόλαδο χρησιμοποιείται επίσης ως καθαρτικό, δεδομένου ότι η ρικίνη προκαλεί έντονη διάρροια. Από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη ρικίνη ως βιολογικό όπλο.

Το ρετσινόλαδο πιστεύεται εξάλλου χρησιμοποιήθηκε για βασανισμούς κρατουμένων από την φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι στην Ιταλία και τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία. Τα θύματα λέγεται ότι πέθαιναν από αφυδάτωση και σοκ λόγω της ακατάσχετης διάρροιας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ένα πιο γνωστό περιστατικό, ένα σφαιρίδιο καλυμμένο με ρικίνη, το οποίο εκτοξεύτηκε από ένα αυτοσχέδιο όπλο μεταμφιεσμένο με ομπρέλα, χρησιμοποιήθηκε το 1978 για τη δολοφονία του αντιφρονούντα συγγραφέα Γκεόργκι Μαρκόφ από τη μυστική αστυνομία της Βουλγαρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.