ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι ξένοι διπλωμάτες φαίνονται αποφασισμένοι να παραμείνουν στη Βόρεια Κορέα

Οι ξένοι διπλωμάτες φαίνονται αποφασισμένοι να παραμείνουν στη Βόρεια Κορέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε το στρατό της χώρας να αυξήσει την παραγωγή κανονιών, ανέφερε σήμερα ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ από την Πιονγκγιάνγκ.

Το ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε από την ελεγχόμενη από το κράτος Κορεατική Κεντρική Τηλεόραση, έδειξε τον Κιμ να λέει σε εργάτες της αμυντικής βιομηχανίας στις 17 Μαρτίου πως ο εχθρός προετοιμάζεται για πόλεμο και να τονίζει την ανάγκη για πιο “αξιόπιστο” πυροβολικό.

“Από τη στιγμή που θα ξεσπάσει ο πόλεμος, θα πρέπει να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές τοποθεσίες-κλειδιά του εχθρού και κυβερνητικούς θεσμούς με ένα γρήγορο και ξαφνικό χτύπημα”, φέρεται να δήλωσε ο Κιμ σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του από το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

“Θα πρέπει απολύτως να εγγυηθούμε την ποιότητα του κανονιών και των βλημάτων μας για να διασφαλίσουμε μια γρήγορη προληπτική επίθεση στους εχθρούς μας”, είπε.

Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε την Παρασκευή (χθες) τις ξένες πρεσβείες ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους σε περίπτωση σύρραξης και τις κάλεσε να σκεφθούν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους.

Ωστόσο οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να αποσύρουν αμέσως το προσωπικό τους από την Πιονγκγιάνγκ. Και ορισμένες εκτίμησαν πως η πίεση των βορειοκορεατικών αρχών είναι ένα στρατήγημα για να αυξηθεί η διεθνής ανησυχία γύρω από την κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Κορέα (Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Βουλγαρία) συναντήθηκαν σήμερα στο τέλος της ημέρας στην Πιονγκγιάνγκ για να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών πολλών από αυτές τις επτά χώρες αρνήθηκαν στη συνέχεια να σχολιάσουν τη συνάντηση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους σε μία συνάντηση για τη Βόρεια Κορέα των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ η οποία αναμένεται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, να διεξαχθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στη Νότια Κορέα, κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, εκτίμησε πως οι ξένοι διπλωμάτες πρόκειται να αγνοήσουν το μήνυμα της Πιονγκγιάνγκ.

“Η πλειονότητα των ξένων κυβερνήσεων θεωρούν το βορειοκορεατικό μήνυμα ως μέσο αναμόχλευσης της έντασης στη βορειοκορεατική χερσόνησο”, δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος υπό το κάλυμμα της ανωνυμίας.

Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη σκέπτονται την εκκένωση. Τα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα “παραμένουν δεσμευμένα στην ανθρωπιστική εργασία τους και στην εργασία για την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Μάρτιν Νεζίρσκι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, η πρόσβαση στο δια-κορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ παρέμεινε αδύνατη σήμερα, καθώς η Βόρεια Κορέα αρνείται από την Τετάρτη την είσοδο στις εγκαταστάσεις των Νοτιοκορεατών που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να εργαστούν.

Πολλά νοτιοκορεατικά φορτηγά που έχουν επιφορτιστεί με τον ανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

Έπειτα από την αναχώρηση 92 νοτιοκορεατών εργαζομένων στο συγκρότημα παραμένουν ακόμη 516 νοτιοκορεάτες υπήκοοι, ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.