Αίγυπτος: Βίαια επεισόδια μετά τις κηδείες κοπτών

Αίγυπτος: Βίαια επεισόδια μετά τις κηδείες κοπτών

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σήμερα κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου του Καΐρου μετά τις κηδείες τεσσάρων χριστιανών κοπτών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε θρησκευτικές βιαιότητες.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν γνωστό πως οι πιστοί, οι οποίοι έβγαιναν από την εκκλησία φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της ισλαμιστικής εξουσίας, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από αγνώστους.

Εικόνες, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση, έδειχναν να υψώνονται σύννεφα λευκού καπνού από δρόμο κοντά στον καθεδρικό ναό ενώ ακούγονταν εκρήξεις απροσδιόριστης προέλευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του πως αυτοί που συμμετείχαν στις κηδείες προκάλεσαν κατά την έξοδό τους ζημιές σε αυτοκίνητα, “πράγμα που προκάλεσε συγκρούσεις με τους κατοίκους της συνοικίας”.

Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συμμετάσχει στις κηδείες των τεσσάρων κοπτών που τελέσθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

“Φύγε! Φυγε!”, φώναζαν οι πιστοί απευθυνόμενοι στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

“Κάτω η εξουσία του Ηγέτη” των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο νυν αρχηγός του κράτους, φώναξαν επίσης κρατώντας ξύλινους σταυρούς, όπως έδειξαν οι τηλεοπτικές εικόνες.

Ένας μουσουλμάνος είχε σκοτωθεί επίσης κατά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Παασκευής στο Αλ-Χούσους, μια φτωχή περιοχή της επαρχίας Καλιουμπίγια, αφού ένας 50χρονος μουσουλμάνος τα έβαλε με παιδιά που ζωγράφιζαν έναν αγκυλωτό σταυρό σε τοίχο μουσουλμανικού θρησκευτικού ιδρύματος.

Στη συνέχεια ο 50χρονος εξύβρισε τους χριστιανούς και το σταυρό, μετά καβγάδισε μ’ ένα νεαρό χριστιανό περαστικό και ο καβγάς οδήγησε σε ανταλλαγή πυρών αυτομάτων όπλων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Σουριάλ Γιουνάν, ιερέα στο Αλ-Χούσους τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Mena, οι επιτιθέμενοι πυρπόλησαν “ένα τμήμα” μιας αγγλικανικής εκκλησίας. Μουσουλμάνοι έβαλαν επίσης φωτιά στην κατοικία μιας οικογένειας κοπτών και λεηλάτησαν ένα φαρμακείο που ανήκει σε κόπτη, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Οργισμένοι μουσουλμάνοι επιχείρησαν στη συνέχεια να περικυκλώσουν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όμως η παρουσία δυνάμεων της τάξης τους εμπόδισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.