ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατάσχεσαν πλοίο που μετέφερε λαθραία καύσιμα

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατάσχεσαν πλοίο που μετέφερε λαθραία καύσιμα

Στην κατάσχεση ενός πλοίου που φέρεται πως μετέφερε λαθραία καύσιμα προχώρησαν δυνάμεις της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς στον Περσικό Κόλπο.

Στην αναχαίτιση και την κατάσχεση ενός πλοίου που έπλεε υπό σημαία Παναμά προχώρησαν δυνάμεις της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, καθώς όπως ανέφερε το πρακτορείο Fars βρέθηκε να μεταφέρει λαθραία καύσιμα.

Συγκεκριμένα, το πλοίο βρέθηκε να μεταφέρει από 300.000 λίτρα (79.251 γαλόνια) λαθραίου καυσίμου, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται αναφορές πως το Ιράν κατέσχεσε ξένα πλοία πετρελαίου.

Το 2019 αρκετά παρόμοια περιστατικά φέρεται να σημειώθηκαν στα ύδατα του Περσικού Κόλπου με τα κατασχεθέντα σκάφη να υποτίθεται ότι ανήκαν στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Το πρακτορείο Fars δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των μελών του πληρώματος, αναφέροντας μόνο ότι υπήρχαν 10 άτομα στο πλοίο.

Το Ιράν, μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, λέγεται ότι καταλαμβάνει συχνά σκάφη που πλέουν κάτω από διαφορετικές σημαίες και φέρεται ότι διακινούν παράνομα καύσιμα, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία είναι γνωστό ότι αστυνομεί προσεκτικά τα ύδατα του Περσικού Κόλπου για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Μεταξύ των τελευταίων περιστατικών, δυνάμεις της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς φέρεται να κατέλαβαν ένα πλοίο με 16 μέλη του πληρώματος της Μαλαισίας τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά δεν ήταν σαφές σε ποια σημαία έπλεε.

Τον Ιούλιο του 2019, η Τεχεράνη κατέσχεσε το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero, λέγοντας ότι αγνόησε τους κανονισμούς ασφαλείας, απενεργοποίησε τον εξοπλισμό επικοινωνίας του και έπεσε σε ιρανικό αλιευτικό σκάφος. Η κατάσχεση είχε ως αποτέλεσμα μια διπλωματική διαμάχη με το Λονδίνο, καθώς και οι δύο χώρες κατηγόρησαν η μία την άλλη για «πειρατεία» λόγω του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κατασχέσει νωρίτερα ένα ιρανικό σκάφος στο Γιβραλτάρ. Τελικά, και τα δύο σκάφη απελευθερώθηκαν.

Οι εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου έχουν αυξηθεί πρόσφατα λόγω των αυστηρότερων κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί την Τεχεράνη για τη σύλληψη αρκετών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019, κάτι που αρνήθηκε η Ισλαμική Δημοκρατία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ιρανικών ΜΜΕ, που αναφέρει το πρακτορείο Reuters, περίπου 10 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων μεταφέρονται λαθραία καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.