ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μπήκε και στο Καλμπαχάρ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν (βίντεο)

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μπήκε και στο Καλμπαχάρ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν (βίντεο)

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν μπήκε την Τετάρτη στην περιοχή του Καλμπαχάρ, που βρίσκεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία ακόμη περιοχή που παρέδωσαν οι Αρμένιοι μετά την εκεχειρία που υπέγραψαν.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν τονίζεται το εξής:

«Σύμφωνα με τριμερή δήλωση που υπέγραψαν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας, οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στην περιοχή Καλμπαχάρ, στις 25 Νοεμβρίου».

Για να εξασφαλιστεί η πρόοδος των υπομονάδων προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκαν εργασίες μηχανικής, ναρκοπεδίων, και δύσκολοι ορεινοί δρόμοι προετοιμάζονται κατά τη διαδρομή των στρατευμάτων.

Η Περιφέρεια του Καλμπαχάρ είναι πλέον διοικητικά μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Να αναφέρουμε πως από τον Απρίλιο του 1993 η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η επικράτειά της συμπεριλήφθηκε στις περιοχές Σαχουμιάν και Μαρτακέρτ του Νανγκόρνο-Καραμπάχ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δηλαδή του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ιλχάμ Αλίγιεφ και του Νικόλ Πασινιάν, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες άρχισαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακόμα, με βάση τη συμφωνία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σταματούν στις κατεχόμενες θέσεις τους και ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Καλμπαχάρ, τίθενται υπό τον έλεγχο του Μπακού.

Στο Αζερμπαϊτζάν, η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως «παράδοση του Ερεβάν», με τον Πρόεδρο της χώρας να τονίζει ότι το έγγραφο είναι πιο ευεργετικό για το Αζερμπαϊτζάν.

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική φάση έχει ολοκληρωθεί και είναι δυνατόν «να προχωρήσουμε σε πολιτικά ζητήματα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, η απόφαση για την ειρηνευτική συμφωνία ελήφθη με δυσκολία, αλλά επιτρέπει «να σώσει αυτό που θα έχανε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.