ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ιράν: Σκοπεύει να εγκαταστήσει εκατοντάδες μηχανές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Ιράν: Σκοπεύει να εγκαταστήσει εκατοντάδες μηχανές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Σύμφωνα με αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το Ιράν σκοπεύει να εγκαταστήσει εκατοντάδες πιο προηγμένες μηχανές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Το Ιράν ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει τρεις επιπλέον σειρές προηγμένων μηχανών φυγοκέντρησης IR-2m στο υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, όπως αναφέρει σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ σε εμπιστευτική επιστολή της προς τα κράτη μέλη, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

«Σε επιστολή της 2ας Δεκεμβρίου 2020, το Ιράν ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι ο διαχειριστής του Σταθμού Εμπλουτισμού Καυσίμου στη Νατάνζ ‘προτίθεται να ξεκινήσει την εγκατάσταση τριών σειρών μηχανών φυγοκέντρησης IR-2m’ στις εγκαταστάσεις αυτές», έγραψε η διεθνής υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι οι τρεις αυτές σειρές θα προστεθούν σε μια σειρά μηχανών IR-2m που χρησιμοποιείται ήδη εκεί για τον εμπλουτισμό.

Η συμφωνία του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις αναφέρει ότι η Τεχεράνη μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο μηχανές φυγοκέντρησης IR-1 πρώτης γενιάς, οι οποίες είναι λιγότερο αποδοτικές, στον υπόγειο αυτό πυρηνικό σταθμό και ότι αυτές είναι οι μόνες μηχανές με τις οποίες το Ιράν μπορεί να συγκεντρώνει εμπλουτισμένο ουράνιο.

Το Ιράν έχει αποδεσμευτεί από πολλούς βασικούς περιορισμούς της συμφωνίας για τις πυρηνικές του δραστηριότητες ως απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και στην επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων. Η Τεχεράνη αναφέρει ότι οι παραβιάσεις της μπορούν να αντιστραφούν γρήγορα, εάν οι κινήσεις της Ουάσινγκτον ακυρωθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία, εάν το Ιράν επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση στους περιορισμούς της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που ίσως αυξήσει την προοπτική μιας αντιπαράθεσης για το ποιος πρέπει να προχωρήσει πρώτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.