ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

“Η Πιονγιάνγκ γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει”

“Η Πιονγιάνγκ γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει”

 Η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις περισσότερες από τις πρόσφατες απειλές της κατά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτίμησε σήμερα από τη Βιέννη ο Αμερικανός ειδικός στα πυρηνικά θέματα Ζίγκφριντ Χέκερ.

Η Πιονγιάνγκ “γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει”, τόνισε ο ειδικός αυτός, ο οποίος επισκέφθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν πυρηνικές εγκαταστάσεις, της Βόρειας Κορέας, ιδιαίτερα το 2010.

Οι Βορειοκορεάτες “δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις περισσότερες από τις απειλές τους”, είπε, μιλώντας με την ευκαιρία μιας επίσκεψής του στο Κέντρο για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών (CVDNP) στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Υποβάθμισε το “βεληνεκές” της ανακοίνωσης της Βόρειας Κορέας σχετικά με την βούληση της να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα της μονάδας της Γιονγκμπιόν, που έκλεισε το 2007, ως μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βόρεια Κορέα “δεν διαθέτει πολύ” πλουτώνιο, έχει από 24 έως 42 κιλά, που είναι όμως αρκετά για τέσσερις έως οκτώ πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστούν έξι μήνες για να λειτουργήσει ξανά η μονάδα της Γιονγκμπγιόν, και περίπου τρία χρόνια για να μπορέσει να παράγει πλουτώνιο, ένα από τα σχάσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πυρηνική βόμβα, όπως και το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε ουράνιο για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της, στις 12 Φεβρουαρίου ή πλουτώνιο, όπως στις δύο πρώτες δοκιμές της το 2006 και το 2009.

“Ένας γρήγορος υπολογισμός δείχνει ότι είναι δυνατό να παραχθούν περίπου 40 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου ετησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε μία ή δύο βόμβες”, σημείωσε ο ειδικός.

Η Βόρεια Κορέα έχει υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Πιονγιάνγκ δεν θα έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα ικανά να φθάσουν και να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από “τουλάχιστον πέντε χρόνια”, τόνισε ο Ζίγκφριντ Χέκερ.

“Είναι όμως ανησυχητικό. Η κατάσταση είναι σοβαρή”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει και νέα πυρηνική δοκιμή “μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.