Κονγκό: Βίαια επεισόδια σε διαδηλώσεις εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ – Τουλάχιστον 10 νεκροί (βίντεο)

Κονγκό: Βίαια επεισόδια σε διαδηλώσεις εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ – Τουλάχιστον 10 νεκροί (βίντεο)

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό τμήμα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στις διαδηλώσεις στην επαρχία Βόρειο Κίβου τραυματίστηκαν άλλοι πάνω από είκοσι άνθρωποι, δήλωσε ο κυβερνήτης της, ο Κάρλι Ενζάνζου Κασιβίτα, χθες Δευτέρα.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα και οι περισσότερες ήταν ειρηνικές αλλά προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια.

Νεαροί στις πόλεις Γκόμα, Μπένι και Μπουτέμπο έστησαν οδοφράγματα, κατέστρεψαν σπίτια και καταστήματα και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, ανέφεραν οι αρχές.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «αποτύχατε τελείως», «δεν προστατεύετε τον άμαχο πληθυσμό», «είσαστε συνεργοί του εχθρού».

Σχολεία και καταστήματα έκλεισαν χθες ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τον κ. Κασιβίτα.

Οι νεαροί διαμαρτύρονταν για το κύμα βίας στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και για την «απραξία» των κυανόκρανων του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων αρωγής.

Από την αρχή της χρονιάς, μόνο οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), οργάνωση η οποία θεωρείται προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχουν σκοτώσει πάνω από 200 ανθρώπους και έχουν αναγκάσει άλλους 40.000 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις εφόδους που εξαπολύουν, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και η ADF δεν είναι παρά μόνο μία από τις εκατό και πλέον ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, με πολλές από αυτές να πολεμούν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.