Αιματηρό επεισόδιο στο Κονγό – Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση τζιχανιστών

Αιματηρό επεισόδιο στο Κονγό – Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση τζιχανιστών

Δέκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μετά από επίθεση που φέρονται να διέπραξαν μέλη τζιχαντιστικής ένοπλης οργάνωσης που αρχικά σχημάτισαν αντάρτες από την Ουγκάντα, των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Allied Democratic Forces, ADF).

«Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη 12η Μαΐου στα χωριά Ενγκακά και Μανγκουντού , στην επαρχία Ιτούρι», ανέφερε σε ανάρτηση στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση Kivu Security Tracker (KST).

«Πηγές στην περιοχή υποπτεύονται (ότι την επίθεση διέπραξαν τζιχαντιστές της) ADF, πιθανόν σε συνεργασία με τοπική ένοπλη οργάνωση», πρόσθεσε η KST, η οποία καταγράφει τα βίαια επεισόδια και τις επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Την Κυριακή, ο περιφερειάρχης της Μαμπασά ανέφερε σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι στην περιοχή βρέθηκαν 15 πτώματα την προηγουμένη.

«Νεαροί ανακάλυψαν το Σάββατο 15 πτώματα σε αποσύνθεση στα περίχωρα του χωριού Ενγκακά», είπε ο Ιντρίς Κομά Κουκοντιλά.

«Κατά τα φαινόμενα, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή σε αυτό το χωριό και στα γειτονικά χωριά Λουκαγιά και Μακουκό», πρόσθεσε ο κ. Κομά.

Τα πτώματα ενταφιάστηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό.

Δράστες των επιθέσεων ήταν μέλη των ADF, εκτίμησε ο περιφερειάρχης. Συνήθως, η οργάνωση δρα αρκετά χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, στην περιφέρεια της πόλης Μπένι, στη γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου.

Από την πλευρά του, ο ραδιοφωνικός σταθμός Okapi του ΟΗΕ, επικαλούμενος πηγές στην περιοχή, μετέδωσε πως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, ενώ άλλοι περίπου πενήντα απήχησαν από μέλη των ADF.

«Η παρουσία του στρατού είναι ισχνή στην περιφέρεια Μαμπασά» και οι τζιχαντιστές «επωφελούνται», εξήγησε ο κ. Κομά, ζητώντας να σταλούν ενισχύσεις στην περιοχή του και εκφράζοντας ανησυχία για τους εκτοπισμούς πληθυσμών που είχαν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της βίας.

Την οργάνωση ADF ίδρυσαν μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1995. Η οργάνωση αυτή κατηγορείται για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων που κατηγορεί πως συνεργάζονται με τον στρατό αφότου οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της. Θεωρείται η πιο ανελέητη από τις 122 ένοπλες οργανώσεις που έχει καταγραφεί πως δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό: θεωρείται πως έχει σφαγιάσει πάνω από 1.000 αμάχους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

Την 11η Μαρτίου, οι ΗΠΑ ενέταξαν την ADF στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Από το 2019, το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για κάποιες από τις ενέργειες της ADF.

Την 6η Μαΐου ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, ο Φελίξ Τσισεκέντι, κήρυξε σε «κατάσταση πολιορκίας» τις ανατολικές επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση της βίας, ιδίως των επιθέσεων της ADF. Αξιωματικοί του στρατού αντικατέστησαν τους πολιτικούς κυβερνήτες των δύο επαρχιών την περασμένη εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.