Die Linke: Θέλει να καταργήσει το ΝΑΤΟ το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς

Die Linke: Θέλει να καταργήσει το ΝΑΤΟ το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς

Την κατάργηση του ΝΑΤΟ ζητάει το «Die Linke», το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και τον πολιτικό ανταγωνισμό να κορυφώνεται, τα κόμματα σταδιακά παρουσιάζουν τις προγραμματικές δηλώσεις τους αλλά και τους στόχους που έχουν θέσει σε περίπτωση που αποκτήσουν ισχυρή κοινοβουλευτική ή ακόμα και κυβερνητική παρουσία, με το NATO να «μπαίνει» στον πολιτικό διάλογο.

Με τους «Πράσινους» να διατηρούν μια σχετική δυναμική και την Χριστιανική Ένωση να βρίσκεται «πίσω», αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση συγκυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει το «Die Linke» η Αριστερά της Γερμανίας, η οποία ωστόσο έχει βάλει ανοιχτά το NATO στο στόχαστρο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, πολλοί εκτιμούν ότι κύριο εμπόδιο για τη συμμετοχή της Αριστεράς σε μία μελλοντική κυβέρνηση δεν είναι τόσο η οικονομική ατζέντα (ελλείμματα, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες επενδύσεις), όσο η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα η πρόσδεση της Γερμανίας στην Ατλαντική Συμμαχία με ενεργό συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

«Θέλουμε να καταργήσουμε το NATO»

Μάλιστα ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Αριστερά σε μία κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, είναι να αποδεχθεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί λοιπόν να γίνει αντικείμενο μετεκλογικής διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για αποχώρηση της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ; Η Ζανίν Βίσλερ απαντά: «Στο πρόγραμμά μας δεν λέει ότι η Αριστερά θα αποσύρει τη Γερμανία από το ΝΑΤΟ, λέει να καταργήσουμε το ΝΑΤΟ και να το αντικαταστήσουμε με ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας. Και αυτό δεν είναι επινόηση της Αριστεράς, παρόμοια συζήτηση είχε ήδη γίνει στη δεκαετία του ’90.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ασφαλώς και δεν θα δηλώσουμε νομιμοφροσύνη στο ΝΑΤΟ, στον καπιταλισμό ή σε ο,τιδήποτε άλλο, αλλά θα μιλήσουμε επί συγκεκριμένων προτάσεων και μου κάνει εντύπωση ότι ένας επικεφαλής των Πρασίνων- του κόμματος που ιδρύθηκε ως κίνημα ειρήνης- επιλέγει σήμερα να αναδείξει τη νομιμοφροσύνη στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για μετεκλογική συνεργασία…»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.