Οι εικόνες που είδε όλος ο πλανήτης στις 15 Μαΐου, όταν ένα κτίριο 12 ορόφων στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, καθώς και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, κατέρρευσε μετά από επίθεση από ισραηλινούς πυραύλους, είχαν προκαλέσει αποτροπιασμό,

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε σήμερα ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έκρυβε ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρεμβολών μέσα στο κτίριο.

Ο πρέσβης του εβραϊκού κράτους στις ΗΠΑ, Γκιλάντ Ερντάν, επισκέφθηκε χθες (07/06) στη Νέα Υόρκη τα διευθυντικά στελέχη του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), ένα από τα μέσα ενημέρωσης που στέγαζαν γραφεία τους σε αυτό το κτίριο που ισοπεδώθηκε στις 15 Μαΐου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Jazeera είχε επίσης τα γραφεία του μέσα σε αυτό το κτίριο.

Ο Ισραηλινός Στρατός είχε ισχυριστεί ότι στρατιωτικός εξοπλισμός της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, βρισκόταν μέσα στον ουρανοξύστη που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσει αποδεικτικά στοιχεία.

Το AP και το Al-Jazeera καταδίκασαν απερίφραστα αυτόν τον βομβαρδισμό, ο οποίος έγινε έπειτα από πρωτύτερη ενημέρωση των εργαζομένων στα συγκεκριμένα ΜΜΕ, ώστε να εκκενώσουν το κτίριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντάν «ενημέρωσε» διευθυντικά στελέχη του AP ότι η Χαμάς «χρησιμοποιούσε το κτίριο για να αναπτύξει νέο εξοπλισμό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος)», το ισραηλινό αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, στον ουρανοξύστη στεγάζονταν «στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της και μια τεχνολογική μονάδα».

«Αυτή η μονάδα ανέπτυξε ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρεμβολών για χρήση εναντίον του αμυντικού συστήματος Iron Dome», δήλωσε ο πρέσβης, στην ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επικαλούμενος «άμεση απειλή εναντίον Ισραηλινών αμάχων» που δικαιολογούσε τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος.

Πρόθυμος να «αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του AP», ο πρέσβης τόνισε ότι δεν πίστευε ότι το πρακτορείο ειδήσεων «γνώριζε» την παρουσία αυτής της «μυστικής μονάδας» μέσα στο κτίριο. Ακόμη, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να «βοηθήσει το AP να ξαναχτίσει τα γραφεία του στη Γάζα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!