ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αθόρυβα υψηλής τεχνολογίας «υποηχητικά» πυρομαχικά αναζητάει η SOCOM

Αθόρυβα υψηλής τεχνολογίας «υποηχητικά» πυρομαχικά αναζητάει η SOCOM

Η διεξαγωγή «αθόρυβων» καταδρομικών επιχειρήσεων είναι ένας από τους βασικούς ρόλους των ειδικών δυνάμεων. Ωστόσο, ένα από τα χαρακτηριστικά των πολεμικών επιχειρήσεων κάθε είδους είναι ότι είναι μάλλον… θορυβώδεις. Αυτό θέλει να αλλάξει η SOCOM (Special Operations Command) του Αμερικανικού Πενταγώνου επιζητώντας προτάσεις για πιο αθόρυβα, υψηλής τεχνολογίας «υποηχητικά» πυρομαχικά.

Ένας από τους λόγους που ο πυροβολισμός είναι γενικά θορυβώδης υπόθεση, είναι το ότι η σφαίρα σπάει το φράγμα του ήχου κατά την πτήση της, «παράγοντας» τον πολύ χαρακτηριστικό ήχο. Αν και οι σιγαστήρες γενικά καλύπτουν – ως ένα βαθμό – την απαίτηση για πιο «σιωπηλά» πυρά. Ο σκοπός της SOCOM είναι η ανάπτυξη υποηχητικών σφαιρών για όπλα των διαμετρημάτων που χρησιμοποιούνται από το στρατό, την αστυνομία και το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, έτσι ώστε να μην απαιτούνται επιπρόσθετα εξαρτήματα στο όπλο – σφαίρες που θα πετούν με μικρότερη ταχύτητα, αποφεύγοντας να σπάσουν το φράγμα του ήχου.

Τέτοιου είδους πυρομαχικά θεωρείται πως θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων. Αξιοσημείωτο είναι το ότι υποηχητικά πυρομαχικά υπάρχουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμα, ωστόσο ήταν πάντα για όπλα μικρών διαμετρημάτων – όσο μεγαλύτερο το διαμέτρημα, τόσο πιο δύσκολο να είναι «αθόρυβο» το όπλο, εξ ου και το πρόβλημα για τον σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό.

Ως μία από τις καλύτερες ενδεικνυόμενες ιδέες για την επίτευξη αυτού του στόχου θεωρείται η χρήση πολυμερών στους κάλυκες των πυρομαχικών, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την «σωστή» καύση της πυρίτιδας, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στην ακρίβεια και την εμβέλεια της βολής.

Η SOCOM έχει καταπιαστεί και με άλλα προγράμματα υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να δώσει στους καταδρομείς της το αβαντάζ στις επιχειρήσεις τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται ρομποτικά μίνι ελικόπτερα stealth, εξελιγμένες στολές καμουφλάζ που μπλοκάρουν τη θερμότητα του σώματος και όπλα «ρυθμιζόμενης έντασης» (Scalable Effects Weapons), τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη τους να τα προσαρμόσει στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της στιγμής, που μπορεί να κυμαίνονται από την αναισθητοποίηση ενός αντιπάλου μέχρι την εξουδετέρωση ενός οχήματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν υποβληθεί προτάσεις για συστήματα μικροκυμάτων που προκαλούν ηλεκτρικά προβλήματα στα εχθρικά σκάφη/ οχήματα, ισχυρότερα τέιζερ τα οποία παραλύουν τον αντίπαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τον σκοτώνουν, όπλα τα οποία «τυφλώνουν» και «κουφαίνουν» προσωρινά το στόχο και διάφορα άλλα βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η μεγάλη «πρόκληση» είναι η ανάπτυξη ενός “all in one” όπλου, το οποίο θα μπορεί με το απλό πάτημα ενός διακόπτη να μεταβεί από μία κατάσταση αναισθητικού «εργαλείου» σε ένα όπλο το οποίο μπορεί να «νεκρώσει» ένα ολόκληρο στρατιωτικό όχημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.