ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

USSOCOM Προτεραιότητα ο Έλεγχος και η Διοίκηση

USSOCOM Προτεραιότητα ο Έλεγχος και η Διοίκηση

Περισσότερος έλεγχος απαιτείται για τη διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων που διεξάγουν οι ΗΠΑ ανά την υφήλιο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Garry Reid ο οποίος προΐσταται των Ειδικών Επιχειρήσεων και επιχειρήσεων σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης.

Η απαίτηση εστιάζεται στον έλεγχο των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της U.S. Special Operations Command (SOCOM) από τη στιγμή που αναπτύσσονται στο θέατρο επιχειρήσεων καθώς από εκεί εντάσσονται οργανικά απευθείας στις τοπικές Διοικήσεις με αποτέλεσμα η USOCOM να μην ελέγχει που βρίσκονται και τι ακριβώς κάνουν.

Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) Νάυαρχος McRaven έχει υπογραμμίσει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευχέρεια για τη μετακίνηση επίλεκτων μονάδων «εκεί που χρειάζονται και όταν χρειάζονται».

Με τη σημερινή μορφή, η αλυσίδα Διοίκησης ξεκινάει από τη προϊστάμενη Διοίκηση Θεάτρου (Ατλαντικού, Ειρηνικού, Αφρικής, Ευρώπης και Κεντρικής Διοίκησης υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή)  η οποία έχει υπό τις διαταγές της την λεγόμενη υφιστάμενη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «Τheater special operations command» (TSOC).

Ζητούμενο είναι η USSOCOM να αποκτήσει συγχρονισμό και ευελιξία μέσω δικτύωσης με τις TSOC, ώστε οι μονάδες και το προσωπικό να διακινούνται αναλόγως των εκάστοτε υφιστάμενων επιχειρησιακών αναγκών ανά τη υφήλιο αλλά να έχουν και την έγκριση των Διοικητών που επιβλέπουν όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή που διεξάγονται οι αποστολές των Ειδικών Δυνάμεων.

Κάθε TSOC είναι μια αυτόνομη οργάνωση με σκοπό να παρέχει συμβουλές στους Διοικητές Θεάτρου Επιχειρήσεων για τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ ταυτόχρονα έχουν και καθήκοντα συνδέσμου των μονάδων αυτών που βρίσκονται στην ζώνη ευθύνης της εκάστοτε Διοίκησης.Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι κάθε TSOC δουλεύει για λογαριασμό κάθε τοπικού Διοικητή χωρίς να γνωρίζει πως τα αποτελέσματα της δράσης στη ζώνη ευθύνης της μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε μια άλλη περιοχή.

Αντιθέτως η USSOCOM έχει ως αποστολή να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει το προσωπικό των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από το Στρατό, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τους Πεζοναύτες χωρίς όμως να έχει επίσημα δικαιοδοσία ελέγχου και διοίκησης τους σε ζώνες ευθύνης των TSOC.

Με δεδομένο ότι η USSOCOM είναι αρμόδια να εκτιμήσει τις απαιτήσεις επάνδρωσης προσωπικού Ειδικών Επιχειρήσεων για κάθε TSOC καθώς και να καθορίσει ποιες δυνατότητες, απαιτείται να διαθέτει σε μέσα και τεχνολογίες, οι επιδιωκόμενες αλλαγές θα δώσουν τη δυνατότητα στον Διοικητή της USSOCOM να έχει απευθείας σχέση με τα TSOC προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η ενεργοποίηση και η ενδυνάμωση τους ανάλογα με τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες.

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με το επιχειρησιακό περιβάλλον που καλούνται να δράσουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις στον Πόλεμο εναντίον της Τρομοκρατίας. Με τις απαιτήσεις συνεχώς να αυξάνουν η USSOCOM έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχο εργαλείο εναντίον αυτής της απειλής με επιχειρήσεις που διεξάγονται συστηματικά σε περιοχές στη Μέση και Άπω Ανατολή, στην Αφρική, στην Αραβική Χερσόνησο καθώς και στη Λατινική Αμερική.

Για το λόγο αυτό το μέγεθος της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί από το 2001 αναμένοντας να φτάσει τους 71.000 άνδρες μέχρι το 2018 ενώ ο ετήσιος λειτουργικός προϋπολογισμός ύψους $10εκ δεν αναμένεται να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον εξαιτίας γενικότερων περικοπών στον προϋπολογισμό του Πεντάγωνου. Για το λόγο αυτό απαιτείται η βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού απέναντι σε μια ολοένα εξελισσόμενη και απρόβλεπτη απειλή την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να χτυπήσουν καίρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defence Net.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.