ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο Αμερικανοί Πεζοναύτες γυρίζουν στη θάλασσα

Ο Αμερικανοί Πεζοναύτες γυρίζουν στη θάλασσα

Μετά από 9 χρόνια εμπλοκής σε χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ αποδεσμεύεται σταδιακά με τη μείωση των επιχειρήσεων και είναι ελεύθερο να επικεντρώσει την εκπαίδευση του προσωπικού του σε θαλάσσια καθήκοντα. Δηλαδή τη διεξαγωγή θαλάσσιων επιχειρήσεων.

Μικρός αριθμός μονάδων παραμένει ακόμη στο Αφγανιστάν και οι περισσότερες επιστρέφουν στα κανονικά τους καθήκοντα επανδρώνοντας της ομάδες αμφίβιας κρούσης πάνω σε πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού.

Οι Πεζοναύτες πιστεύουν ότι σύντομα θα υπάρξει ανάγκη για μικρής διάρκειας επιχειρήσεις που απαιτείται ταχεία αντίδραση στην περιοχή της κρίσης παρά για μακροπρόθεσμη παραμονή σε θεατρα επιχειρήσεων όπως συνέβη τα τελευταία 10 χρόνια στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.

Το 2013 θα είναι χρονιά με έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ USN και USMC καθώς οι ασκήσεις αμφίβιων επιχειρήσεων έχουν ατονήσει την τελευταία 10ετία. 

Το κυριότερο είναι για τους Πεζοναύτες να ξεφύγουν από την αντίληψη που σταδιακά εδραιώνεται ότι αποτελούν εφεδρική δύναμη για το Στρατό των ΗΠΑ και να επικεντρωθούν σε αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν εξ αρχής. Τις αμφίβιες επιχειρήσεις.

Οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ έχουν δεχτεί κριτική από το Κογκρέσο που θέτει το ερώτημα «Γιατί χρειαζόμαστε  δύο χερσαίες δυνάμεις που η δεύτερη αντιγράφει αυτό που κάνει η πρώτη;».  

Την άποψη αυτή ενισχύει το μέγεθος του Σώματος Πεζοναυτών το οποίο είναι το 40% της ενεργού δύναμης του Στρατού των ΗΠΑ με κόστος που αποτελεί πολλές φορές στόχο για τους πολιτικούς που επιδιώκουν να επιβάλλουν περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Τυπικά οι Πεζοναύτες μπορούν να κάνουν τις ίδιες αποστολές με το Στρατό αλλά με τη διαφορά ότι θεωρούνται δύναμη αμφίβιων επιχειρήσεων εκπαιδευμένη για παράκτια κρούση και άλλες δύσκολες αποστολές.

Αυτός ο προσανατολισμός κάνει και την ουσιαστική διαφορά με το Στρατό καθώς το προσωπικό εκπαιδεύεται με αντίληψη ελιτισμού που απαιτείται προκειμένου να παραχθούν στελέχη – επαγγελματίες όχι με συμβατική αλλά με σκληροτράχηλη εκπαίδευση που απαιτείται για Ειδικές Αποστολές που ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Ήδη οι Πεζοναύτες θα υποστούν βαριές περικοπές στα επόμενα 5 χρόνια καθώς θα χάσουν 4 από τα 27 Τάγματα Πεζοναυτών καθώς και 12 από τις 70 Μοίρες αεροσκαφών που διαθέτουν σήμερα.Περίπου οι μισές από τις Μοίρες Αεροπορίας Πεζοναυτών επιχειρούν με μεταγωγικά ελικόπτερα και οι υπόλοιπες είναι Μοίρες μαχητικών και αεροσκαφών υποστήριξης.

Εφόσον υλοποιηθούν αυτές οι περικοπές το Σώμα Πεζοναυτών θα περιοριστεί στους 182.000 άνδρες και 20.000 (δηλαδή το 9% του προσωπικού) θα αποχωρήσουν αναγκαστικά από την ενεργό υπηρεσία.

Πρωταρχικό μέλημα λοιπόν είναι να διατηρηθούν τα πλέον έμπειρα στελέχη καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι Πεζοναύτες θα εμπλακούν ενεργά σε δράση στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό με πιθανή εμπλοκή με κινεζικές δυνάμεις. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.