Σε 35 αφρικανικές χώρες το 2013 οι USSF

Σε 35 αφρικανικές χώρες το 2013 οι USSF

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ εντατικοποιεί από το 2013 τις Ειδικές Επιχειρήσεις στην αφρικανική ήπειρο καθώς – όπως έγινε γνωστό από πηγές στην Ουάσιγκτον – πεδίο δράσης αναμένεται να αποτελέσουν μέχρι και 35 χώρες της Αφρικής.

Ήδη o Αμερικανικός Στρατός συγκροτεί μονάδες Special Forces, οι οποίες θα μεταφερθούν στο έδαφος χωρών της περιοχής με αποστολή να εκπαιδεύσουν τοπικές μονάδες σε επιχειρήσεις ανταρτοπόλεμου, προκειμένου να σχηματίσουν δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν εξτρεμιστές, αντάρτες και άλλες απειλές που έχουν στοχοποιηθεί από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM).

Οι μονάδες πρασινοσκούφηδων των Special Forces θα εκτελέσουν έναν από τους παραδοσιακούς ρόλους τους που είναι η «εκπαίδευση ιθαγενούς πληθυσμού σε επιχειρήσεις ανταρτοπόλεμου σε ζούγκλα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εναντίον του εχθρού πλαισιώνοντας φίλιες μονάδες» όπως αναφέρει και το σχετικό δόγμα επιχειρήσεων Αμερικανικού Στρατού .

Η ιστορία του Βιετνάμ επαναλαμβάνεται δηλαδή σε άλλη ήπειρο, με πρόσχημα αυτή τη φορά, όχι την απειλή του κομουνισμού αλλά αυτήν της τρομοκρατίας.

Όπως ανακοινώθηκε οι μονάδες των Special Forces θα έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο και δεν θα επιτρέπεται να εμπλακούν σε επιχειρήσεις χωρίς απευθείας έγκριση από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.Φυσικά αυτό δεν αποτρέπει την εμπλοκή σε Ειδικές Επιχειρήσεις καθώς ο τρόπος λειτουργίας και δράσης της USSOCOM είναι η αφάνεια ενώ δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια σε Ειδικές Επιχειρήσεις στην περιοχή.

Μυστικές επιχειρήσεις διεξάγονται στην Αφρική στον «Πόλεμο εναντίον της Τρομοκρατίας», χωρίς φυσικά ουδείς να γνωρίζει απολύτως τίποτα. Επίσημα οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις «δεν ήταν μέχρι σήμερα ποτέ εκεί»..

Το θερμόμετρο ανέβηκε στη Βόρειο Αφρική, με την επέκταση της δράσης ανταρτών, σε σημείο που η Ένωση Αφρικανικών Κρατών να επεξεργάζεται σχέδιο επέμβασης στο Μαλί (Σουδάν) μετά την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 22 Μαρτίου 2012.

Το πραξικόπημα βύθισε τη χώρα στο χάος. Οι αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές κατέλαβαν τρεις πόλεις στο Βόρειο Μάλι, τις Κιντάλ, Γκάο και Τομπουκτού και στις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ,(που αποτελείται από Ισλαμιστές της Άνσαρ Ντιν, μέλη της Αλ Κάιντα και Τουαρέγκ), κήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαγουάντ, μίας περιοχής που περιλαμβάνει τις τρεις περιφέρειες του βορείου Μάλι. Η κίνηση αυτή δε βρήκε την αντίσταση του στρατού, καθώς αυτός είναι αποδιοργανωμένος και χωρίς εξοπλισμό. Έτσι, η χώρα κινδυνεύει να κοπεί στα δύο.

Έντονη είναι επίσης δραστηριότητα της Αλ Κάιντα σε Νιγηρία, Σουδάν, Αλγερία, Νίγηρα ενώ ένα ισλαμικό παρακλάδι της οργάνωσης φαίνεται ότι είναι ο αρχιτέκτονας της επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Στο στόχαστρο των αμερικανών είναι εδώ και καιρό η Ουγκάντα και η Σομαλία, οι οποίες βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV της USAF που εκτός από αναγνώριση πραγματοποιούν και επιθέσεις από αέρος για την εξουδετέρωση επιλεκτικών στόχων με άγνωστο φυσικά αριθμό θυμάτων..

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται οτι η δημιουργία της Αφρικανικής Διοίκησης (AFRICOM) το 2007, προανήγγειλε τη σταδιακή εμπλοκή των ΗΠΑ στην Αφρική αν και λόγω της εκτεταμένης διασποράς προσωπικού και βάσεων που θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό προσωπικού, σε συνδυασμό με παράγοντες ασφάλειας, οδήγησαν στην απόφαση η έδρα της Διοικήσεως να γίνει στη Στουτγάρδη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.