Η ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρεί από χθες Τρίτη στα ερείπια της Αλβανίας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει δύο ανθρώπους, μια 45χρονη γυναίκα και έναν 24χρονο.

Η 45χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μέσα από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θουμάν από άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ενώ ο 24χρονος εντοπίστηκε και ανασύρθηκε ζωντανός στο Δυρράχιο από διασώστες της 5ης ΕΜΑΚ.

Στην Θουμάν οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυραν και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.

Οι επιχειρήσεις των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ συνεχίζονται μολονότι η εικόνα που αντίκρισαν από τον σεισμό στην Αλβανία ήταν αποκαρδιωτική. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, ενώ όσο περνάει η ώρα ολοένα και προστίθενται ονόματα στη λίστα με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό.

Οι 26 επίλεκτοι που έστειλε το Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ώστε να συνδράμουν εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια, δηλαδή, στο βόρειο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στο χωριό Θουμάν όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια». Νωρίτερα εκεί ανασύρθηκε ο 24χρονος άντρας με αλβανικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό. Συνδράμουν μαζί με διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες που σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια ανεύρεσης εγκλωβισμένων.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων στο Δυρράχιο:

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες με Αλβανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο μέχρι και για 35 άτομα που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον παραπάνω αριθμό. Μαζί με την ΕΜΑΚ βρίσκονται και δύο ειδικοί σκύλοι έρευνας και διάσωσης που θα συνδράμουν στην προσπάθεια για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια. Πρόκειται για τον σκύλο με το όνομα Oscar, ράτσας Μαλινουά, και τον σκύλο με το όνομα Elsa, ράτσας Λαμπραντόρ. Και τα δυο σκυλιά έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες επιχειρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην επιχείρηση που συντονίζει ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, συνδράμει κι ένα πυροσβεστικό όχημα με εργαλεία διάτρησης σκυροδέρματος.