ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σύλληψη Ελλήνων στον Έβρο: «Το GPS μας οδήγησε σε απαγορευμένη ζώνη» είπε ο αστυνομικός – Το χρονικό του θρίλερ

Αφέθηκε ελεύθερο το ζευγάρι - «Σαρώνονται» τα κινητά τους

Σύλληψη Ελλήνων στον Έβρο: «Το GPS μας οδήγησε σε απαγορευμένη ζώνη» είπε ο αστυνομικός – Το χρονικό του θρίλερ

Στιγμές-θρίλερ πέρασε ένα ζευγάρι Ελλήνων που συνέλαβαν οι Τούρκοι στον Έβρο με την κατηγορία της «εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή».

Ο Έλληνας αστυνομικός Μανώλης Βαλασούδης, που μαζί με σύντροφό του Αθηνά Τζιάκα, συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές κοντά στο χωριό Doyran απέναντι από την Ορεστιάδα, υποστήριξε στην κατάθεση του ότι το GPS κατά την επιστροφή τους στον μεθοριακό σταθμό των Υψάλων – Κήπων τους οδήγησε λανθασμένα σε δρόμο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και σε στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη.

Η τουρκική ενημερωτική πύλη haberler.com, δημοσίευσε λεπτομέρειες από την κατάθεση του Βαλασούδη για το πως βρέθηκε μέσα σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή: «Στην κατάθεση του ο Έλληνας αστυνομικός Μανώλης Βαλασούδης ανέφερε πως μπήκαν στην Τουρκία από τα Ύψαλα και ότι μαζί με την κοπέλα του έκαναν τα ψώνια τους στην Αδριανούπολη. Περιέγραψε πως αφού έκαναν τα ψώνια τους κατά την επιστροφή ακολουθώντας το GPS του τηλεφώνου έγραψε εκεί την λέξη Ύψαλα. Όπως είπε του εμφάνισε δύο δρομολόγια από τα οποία διάλεξε το συντομότερο και πρόσθεσε: “Ακολουθώντας το GPS σε ένα σημείο κοντά στα σύνορα μας σταμάτησαν οι στρατιώτες, κατέσχεσαν τα διαβατήρια μας και μας μετέφεραν στην στρατοχωροφυλακή. Εμείς ήρθαμε για ψώνια. Δεν είχαμε άλλο σκοπό”» αναφέρει το δημοσίευμα.

Για την περιπέτεια του ζευγαριού μίλησε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Σταύρος Μαυροειδάκος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα λήξει σύντομα.

Εξιστορώντας το περιστατικό, ο κ. Μαυροειδάκος είπε πως ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Φερρών στην Αλεξανδρούπολη, ενώ βρισκόταν σε ημερήσια ανάπαυση πέρασε με τη σύντροφό του για ιδιωτική επίσκεψη στην Τουρκία. Κατά την επιστροφή τους και περίπου 50 μέτρα πριν φτάσουν στα σύνορα, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, συνελήφθησαν.

Σήμανε συναγερμός στις ελληνικές αρχές όταν την επόμενη ημέρα δεν εμφανίστηκε ο αστυνομικός στην υπηρεσία του. Ενημερώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έγιναν συντονισμένες ενέργειες με το πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Μαυροειδάκος τόνισε ότι τώρα γίνεται έλεγχος του κινητού τηλεφώνου του αστυνομικού, ο οποίος έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος. Βρίσκεται σε ξενοδοχείο της περιοχής μαζί με τη σύντροφό του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η εξής:

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ελεύθεροι αφέθησαν με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης ο αστυνομικός και η κοπέλα του. Μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48 ωρες στην Τουρκία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού – που ήταν εκτός υπηρεσίας – ενημερώθηκαν ο Πρωθυπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το ΥΠΕΞ. Υπήρξε συντονισμένη δράση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Στην περιοχή μετέβη με εντολή του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, υπήρξε διαρκής συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική προξενική Αρχή στην Αδριανούπολη».

Αυτό είναι το ζευγάρι που συνελήφθη:

Ο αστυνομικός Μανώλης Βαλασούδης, ο οποίος υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης και η Αθηνά Τζιακά, η οποία εργάζεται στα διόδια της Εγνατίας οδού, της περιφέρειας Αλεξανδρούπολης είναι το ζευγάρι που συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες στα σύνορα του Έβρου.

Τα σχόλια των τουρκικών ΜΜΕ

Η υπόθεση δεν άργησε να πάρει διαστάσεις, με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας να «χύνουν» μελάνι πάνω στο θέμα της σύλληψης. Εστιάζουν στο ζήτημα του εντοπισμού τους σε απαγορευμένη ζώνη, αφήνοντας αιχμές για την πραγματική αιτία της μετακίνησης των δύο Ελλήνων. «Ταξιδεύοντας με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο, ο Μανώλης διαπιστώθηκε ότι μπήκε στην στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη κοντά στο χωριό Doyran, απέναντι από την Παλαιά Σαγήνη, στην τουρκική πλευρά του Έβρου», μετέδωσε το Habertürk, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας αστυνομικός κατηγορείται πως μπήκε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη με το GPS του ανοιχτό.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο αστυνομικός και η κοπέλα του «οδηγήθηκαν και κρατούνται στη Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής στην Κεσσάνη και ότι στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η γενική εισαγγελία της Κεσσάνης, κατασχέθηκαν και εξετάστηκαν τα κινητά τηλέφωνα και τα πράγματα του Έλληνα αστυνομικού και της φίλης του».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο πατέρας της Αθηνάς, Δημήτρης Τζιάκας, είχε – προ εξαετίας – συλληφθεί και κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές ότι δήθεν είχε εισέλθει παράνομα σε τουρκικά ύδατα με την ιδιότητα του ψαρά. Το περιστατικό συνέβη, συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου του 2015, σε τουρκικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή των εκβολών του Δέλτα του Έβρου. Στη δίκη που ακολούθησε ο κ.Τζιάκας αθωώθηκε, όπως και άλλοι δύο που επέβαιναν μαζί του στο αλιευτικό σκάφος.

Οι τρεις Έλληνες αλιείς είχαν παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, δεν προέκυψε, όμως, κατά την τελική νομική κρίση παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ύστερα, δε, από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική Λιμενική Αρχή της Αλεξανδρούπολης και τις τουρκικές διωκτικές αρχές, κυβερνήτης και πλήρωμα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κύρωση. Επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στην Αλεξανδρούπολη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.