Άσκηση «ετοιμότητας» έκαναν οι Τούρκοι

Άσκηση «ετοιμότητας» έκαναν οι Τούρκοι

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο για υδρογονάνθρακες «Barbaros Hayrettin Pasa» («Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά») αφού πέρασε ανοιχτά από το Καστελόριζο παρακολουθούμενο από πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τώρα κατευθύνεται στο λιμάνι της Μερσίνας όπου αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι.

Μάλιστα η Άγκυρα εξέδωσε και NAVTEX  (οδηγία) σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες , μέσα και έξω από το λιμάνι της Μερσίνας  έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ευτυχώς η Τουρκία στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υλοποιεί τις εξαγγελίες της για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων περιμετρικά της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως η κίνηση της Άγκυρας να πάρει αιφνιδιαστικά από τη Μαύρη Θάλασσα το «Barbaros Hayrettin Pasa» προκάλεσε ανησυχία.

Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ανέφερε ότι το εν λόγω ερευνητικό σκάφος θα παράμενε στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο  ξαφνικά επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από χτες του δόθηκαν εντολές να αναχωρήσει εσπευσμένα.

Θυμίζουμε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Το «Barbaros Hayrettin Pasa» αγοράστηκε πρόσφατα από την η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO), έναντι 130 εκατ. δολαρίων, είναι εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο σύστημα υπάρχει.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της TPAO, Αλί Ριζά Τοϊγκάρ, το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011.

Το μήκους 85 μέτρων πλοίο πωλήθηκε στους Τούρκους ε από νορβηγική εταιρεία και προηγουμένως είχε την ονομασία «Polarcus Samur».

Πρόσφατα άλλαξε  εκτός από όνομα και χρώμα σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο διαθέτει μέχρι και ελικοδρόμιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.