ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί

Εκτενείς αναφορές στις συνεχιζόμενες προσπάθειες που διεξάγονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνονται στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ενώ υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. 

Υπογραμμίζεται ότι υψηλού επιπέδου συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ μετά από τρία χρόνια διεξήχθητε Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο πρωθυπουργών στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2013. Επίσης, υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες συνεργασίας και υπογραμμίζεται ότι, από το 2002, έχουν διεξαχθεί 55 γύροι διερευνητικών επαφών, με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 

Επίσης, η ΕΕ εκφράζει για ακόμη μια φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους- μέλους που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Μάλιστα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Εξάλλου, στις απειλές της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στην άρνηση της Άγκυρας να αποδεχθεί την Κύπρο ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την Κύπρο, αναφέρεται ακόμη η έκθεση προόδου.

Υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ- Τουρκίας και αφορούν την Κύπρο, όπως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο, η άρση του βέτο για ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και ζητείται η ενεργός στήριξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Ειδικά για το Κυπριακό, η Επιτροπή αναφέρει ότι, όπως υπογραμμίζεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα συμπεράσματα Συμβουλίων, αναμένεται από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις συνομιλίες που έχουν στόχο τη δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με βάση στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. 

Η δέσμευση της Τουρκίας με συγκεκριμένους όρους για συνολική λύση είναι ουσιώδους σημασίας, επιμένει η Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά πάντα στο Κυπριακό, η Κομισιόν σημειώνει ότι η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια τη στήριξή της προς τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. 

Αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία χορήγησε στην επιτροπή αγνοουμένων αυξημένη πρόσβαση στα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνεται η Άγκυρα να διευκολύνει τα αιτήματα της επιτροπής για την πρόσβαση σε σχετικά αρχεία και σε στρατιωτικές ζώνες για τη δυνατότητα εκταφής.

Η Τουρκία, αναφέρει η Κομισιόν, συνέχισε να προβαίνει σε δηλώσεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Λευκωσίας για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς όφελος όλων των Κυπρίων, απειλώντας με αντίποινα κατά εταιρείας της ΕΕ που έλαβε άδεια γεώτρησης από την Κύπρο.

Στην έκθεση, υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τόνισε πως τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών της ΕΕ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ- Τουρκίας, η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων με την Κύπρο. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος όσον αφορά την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων της Άγκυρας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κομισιόν σημειώνει ακόμα ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για ένταξη της Κύπρου σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

Κλείνοντας το κεφάλαιο για την Κύπρο, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών- μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 και στα συμπεράσματα Συμβουλίου, περιλαμβανομένων εκείνων του Δεκεμβρίου του 2006 και του Δεκεμβρίου του 2011.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.