Ακόμα και οι ΗΠΑ τρέμουν την Τουρκία…

Ακόμα και οι ΗΠΑ τρέμουν την Τουρκία…

Απάντηση της Ουάσινγκτον στην παρενόχληση, από τουρκική φρεγάτα, του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου «Princess», το οποίο, έχοντας λάβει τη σχετική άδεια της κυπριακής κυβέρνησης, διεξήγαγε έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου, όπου τουρκική φρεγάτα λίγο έλειψε να συγκρουστεί με το νορβηγικό ερευνητικό. Η αιτιολογία των Τούρκων ήταν ότι το νορβηγικό πλοίο «μπήκε σε ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δεν άσκησε καμία κριτική στην Άγκυρα σχετικά με το περιστατικό, αντίθετα τόνισε ότι τα κοιτάσματα πρέπει να μοιραστούν σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους εξίσου..

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες ανοιχτά των ακτών της.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας» δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου. 

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρα Νούλαντ, τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες, που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό πλοίο διεξάγει έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η παρενόχληση έγινε δι’ ασυρμάτου, από την τουρκική φρεγάτα «Giresun», η οποία συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.