ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τούρκοι… “αρχαιολόγοι” κατέστρεψαν αρχαία ψηφιδωτά στην διαδικασία συντήρησης!

Τούρκοι… “αρχαιολόγοι” κατέστρεψαν αρχαία ψηφιδωτά στην διαδικασία συντήρησης!

Σκάνδαλο ξέσπασε στον νέο αρχαιολογικό μουσείο του Χατάι,  στη νότια επαρχία της Τουρκίας, που φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών ψηφιδωτών στον κόσμο, όπως σημειώνει την 4η Μαΐου 2015, το τούρκικο δημοσίευμα.

Πολλά έργα της αρχαιότητας ελληνικής τέχνης που δημουργήθηκαν κατά τους ελληνιστικούς –ρωμαϊκούς χρόνους έχουν κακοποιηθεί προκειμένου να μεταφερθούν  στην έκθεση του νέου κτηρίου.

Το νέο μουσείο στοίχισε 52 εκατομμύρια τουρκικές λίρες ή 19 εκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ,  με την προοπτική να φιλοξενήσει 1700 ανεκτίμητα αρχαιολογικά κομμάτια σε έναν χώρο 55 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.  Εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο, ενώ τώρα,  έχει ξεσπάσει σκάνδαλο μετά από τις κακοτεχνίες που έγιναν σε πολλά ψηφιδωτά κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης αποκατάστασης, από τη μεταφορά τους από το παλιό μουσείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας  της Αντιόχειας «Antakya Gazetesi», σε ψηφιδωτά  του τεχνίτη Mehmet Daşkapan έχουν γίνει τρανταχτές κακοτεχνίες, συγκρίνοντας τη σύνθεσή τους από την παλιά που είχε στο παλαιό μουσείο.

«Τα ψηφιδωτά αυτά που απεικονίζουν το μεγαλείο της τέχνης της αρχαιότητας, συγκεκριμένα της ρωμαϊκής περιόδου, έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε κινούμενα σχέδια, μερικά είναι τόσο διαφορετικά από την αρχική τους μορφή, πρόκειται για ένα εμφανές στοιχείο κακοτεχνίας που μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή, και επί πρόσθετα έχουν χάσει και την αξία τους», γράφει το δημοσίευμα.

Το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού μετά τις καταγγελίες αυτές σταμάτησε όλες τις εργασίες αποκατάστασης των ψηφιδωτών και διερευνά εάν αυτές οι παραμορφώσεις έχουν δόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.