ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Με τις ευλογίες του κ.κ Βαρθολομαίου ξεκινά η αναστήλωση του Προξενείου της Ελλάδος στην Σμύρνη

Με τις ευλογίες του κ.κ Βαρθολομαίου ξεκινά η αναστήλωση του Προξενείου της Ελλάδος στην Σμύρνη

Με δαπάνη της ελληνικής κυβέρνησης θα αναστηλωθεί το κτίριο, το οποίο από το 1955 έως τον Αύγουστο του 2003 στέγαζε το Προξενείο (τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε σε Γενικό) της Ελλάδος στη Σμύρνη.

Το κτίριο, το οποίο εκενώθηκε γιατί κατέστη επικίνδυνο, βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ, είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε το 1948 από τον αείμνηστο ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη στο ελληνικό κράτος. Επίσης, βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

Την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου ενάμισυ χρόνο, θα ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος θα τελέσει αγιασμό, παρουσία του γενικού πρόξένου, Θεόδωρου Τσακίρη και άλλων επισήμων.

Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτίριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955. Στις 24 Οκτωβρίου 1955, το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη, το οποίο τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Τα εγκαίνια έγιναν με επισημότητα και ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών, Μουαμέρ Τσαούσογλου, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ιστό στην οροφή του κτιρίου.

Την αναστήλωση του κτιρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ. Δίπλα βρίσκονται το παλαιό κτίριο του γερμανικού Γενικού Προξενείου και ένα άλλο κτίριο, τα οποία, επίσης, χρειάζονται ανακαίνιση.

Πατριαρχική λειτουργία στην Έφεσο

Εξάλλου, δύο μείζονα εκκλησιαστικά γεγονότα θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Μαϊου, στην Έφεσο, την οποία θα επισκεφθεί, μετά από πρόσκληση του δημάρχου, Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτσί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Την Πέμπτη το απόγευμα, ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει σε Μέγα Εσπερινό, που θα τελεστεί στα ερείπια του ναού της Θεοτόκου, όπου το 431 συνήλθαν η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος και η αποκαλούμενη «Ληστρική Σύνοδος». Τα ερείπια του ναού βρίσκονται μέσα στον περίφημο αρχαιλογικό χώρο της Εφέσου. Ο ναός της Παναγίας, ή εκκλησία της Συνόδου, ήταν μία τρίκλιτη βασιλική με προσαρτημένο βαπτιστήριο και αίθριο, που χτίστηκε περί τα τέλη του 4ου αιώνα ή στις αρχές του 5ου αιώνα.

Την Παρασκευή 8 Μαΐου, θα τελεστεί εντός της αρχαίας βασιλικής κάτω από το βυζαντινό κάστρο, πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον τάφο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου με την ευκαιρία της μνήμης του. Στη θέση όπου τάφηκε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρχε μικρός λατρευτικός ναός, ο οποίος ήταν ήδη ερειπωμένος τον 6ο αιώνα και ο Ιουστινιανός έχτισε μεγαλύτερο ναό στη θέση του. Η σημασία της βασιλικής του Ευαγγελιστή Ιωάννη φαίνεται από τα γεγονός ότι αυτός ο ναός αποτέλεσε το πρότυπο για τον αυτοκρατορικό ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.

Στο κεντρικό κλίτος αυτής της περίφημης βασιλικής του Αγίου Ιωάννη, μπροστά από το ιερό βήμα σώζονται θραύσματα του μαρμάρινου άμβωνα, όπως και του κιβωρίου. Σε αυτό το σημείο έγινε ανασκαφή τριών τάφων, εκ των οποίων ο ένας θεωρείται ότι είναι ο τάφος του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Οι κίονες και ο γλυπτός διάκοσμος του ιερού βήματος ανήκουν σε ανακατασκευή που έγινε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο (10ος-12ος αιώνας). Σήμερα, η βασιλική είναι μερικώς αναστηλωμένη.

Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Φώκαια και το πανεπιστήμιο GEDİZ και το Σάββατο 9 Μαϊου θα λειτουργήσει στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μαινεμένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.