11 υπερπτήσεις μέσα σε τρεις ημέρες μπροστά στα “μούτρα” του ΝΑΤΟ – Πού το πάει η Άγκυρα;

11 υπερπτήσεις μέσα σε τρεις ημέρες μπροστά στα “μούτρα” του ΝΑΤΟ – Πού το πάει η Άγκυρα;

Σε τριήμερο (και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό) μπαράζ προκλήσεων έναντι της Ελλάδας προχώρησε η Τουρκία πραγματοποιώντας τελικά 11 (προς ώρας) πτήσεις πανω από ελληνικό έδαφος και παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδατων απο πλοία της τουρκικής Ακτοφυλακής και όλα αυτά μπροστά στα “μούτρα” του ΝΑΤΟ αφού στις συγκερκιμένες περιοχές υποτίθεται ότι περιπολεί η γερμανική φρεγάτα  “Βόννη” προς μαζί με άλλα πλοία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης SNMG-2.

Η Τουρκία επίτηδες προχωρά σε αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις για να δέιξει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει και το ΝΑΤΟ με την σιωπή του και την αδιαφορία του ουσιαστικά όχι μόνο προτρέπει την Άγκυρα να συνεχίσει το “έργο” της αλλά και την νομιμοποιεί.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η “Συμμαχία” “παίζει” περίεργα και επικίνδυνα παιχνίδια στην “πλάτη” της Ελλάδας.

Το ΥΠΕΘΑ εξέδοσε πριν λίγο ανακοίνωση για τις σημερινές υπερπτήσεις.

Υπερπτήσεις Τουρκικών Αεροσκαφών

Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 08:33 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

• την 08:33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 5.500 πόδια 

• την 08:44, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.500 πόδια 

• την 08:54, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 25.500 πόδια 

• την 09:12, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 30.000 πόδια

• την 09:24 άνωθεν ν. Παναγιά στα 30.000 πόδια

• την 09:30 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια

Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09:31 βορείως ν. Χίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Από τη Δευτέρα μέχρι και πρίν από λίγη ώρα λοιπόν η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει 11 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Αριθμός που συμβαίνει σε μήνες ή και χρόνο.Κι αυτό είναι ενδεικτικό των σχεδιασμών της.

Πρέπει να υπάρξει πιο δραστική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας αν και αυτό όπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί μπορεί να είναι και η τελική επιδίωξη της Άγκυρας. 

Να προκαλέσουν δηλαδή την αντίδραση της Ελλάδας και να το εκμεταλλευτούν για να στήσουν ένα “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο. 

Πάντως και αυτή η… αναγνώριση δεν αρκεί όταν οι Τούρκοι θεωρούν δικό τους έδαφος τις Οινούσσες και πετούν ολοένα και πιο χαμηλά πάνω από το νησί. Η τελευταία υπέρπτηση έγινε στα 10.000 πόδια!

Και δεν είναι μόνο οι προκλήσεις στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα, αφού σχεδόν καθημερινά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα στη Λέσβο και στις Οινούσσες δήθεν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστευτικών ροών.

Όπως έχουμε επισημάνει ο Τ. Ερντογάν δέχεται σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας για τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει που εκθέτουν την Τουρκία και την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να επιχειρήσει να προκαλέσει τεχνητή ένταση και κρίση στο Αιγαίο για την εκτόνωση της κατάστασης εκμεταλλευόμενος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα λαμβάνει το οκ, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αφού κανείς από τους δύο δεν θέλει και δεν μπορεί να του τραβήξει το “αφτί”.

Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης SNMG-2 μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ειδικότερα αντιναύαρχος Γιοργκ Κλάιν προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την στάση του απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Είναι πασίγνωστο ότι ιστορικά Γερμανοί και Τούρκοι έχουν αλληλένδετες μοίρες από τότε που οι πρόγονοί τους ζούσαν στις ίδιες κοιλάδες κάτω απο τα Ουράλια όρη.

Ουδέποτε το Βερολίνο στήριξε ελληνικά εθνικά ζητήματα τουναντίον ιστορικά στάθηκε ένας εκ των μόνιμων συμμάχων των Τούρκων στις συγκρούσεις τους με τον Ελληνισμό.

Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει στάση.

Σημειώνεται ότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 μέσα στο συριακό έδαφος απο ζεύγος τουρκικών F-16 στις 24 Νοεμβρίου του 2015 ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg,ο οποίος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο είπε:

“Άλλο οι τουρκικές στην Ελλάδα και άλλο οι ρωσικές στην Τουρκία” δημιουργώντας απορίες για τον τρόπο που “βλέπουν” το Διεθνές Δίκαιο οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι Δυτικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τότε μίλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της αλλά όταν αναγκάστηκε από σωρεία δημοσιογρφικών ερωτήσεων να αναφερθεί στις  παραβιάσεις των Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο,  χωρίς να “κοκκινήσει” είπε ότι πρόκειται για «δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.