H Κύπρος ζητά από την Ελλάδα βοήθεια για να ανατρέψει την τουρκική NAVTEX αλλά πώς;

H  Κύπρος ζητά από την Ελλάδα βοήθεια για να ανατρέψει την τουρκική NAVTEX αλλά πώς;

H Λευκωσία εξέδωσε αντι-NAVTEX ως απάντηση στην τουρκική NAVTEX με την οποία η Τουρκία δέσμευσε ολόκληρη την περιοχή από τα βορειοδυτική Κύπρο, προς τα νότια και από εκεί προς την βορειοανατολική πλευρά.

Το Κέντρο Συντονισμού, Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου, εξέδωσε προειδοποίηση προς ναυτιλλομένους ότι η τουρκική NAVTEX FA-34 NR 0369/18 δεν συντονίστηκε με τις σχετικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή ευθύνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, αναφέρεται, είναι το ΚΣΕΔ.

Νωρίτερα η Τουρκία σε άλλη μια προκλητική κίνηση δέσμευσε μέρος του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα ανανέωσε υφιστάμενη NAVTEX για τη διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους για την ανέλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

H ουσία είναι ότι η Κύπρος για να την επιβάλλει τη NAVTEX ζητά την βοήθεια των συμμάχων της. Αλλιώς δεν έχει καμία δυνατότητα να επιβάλλει τη νόμιμη θέση της και να αποτρέψει τη τουρκική πειρατική ενέργεια, η οποία Τουρκία έτσι ή αλλιώς αφήνει εκτός το βυθοτεμάχιο (Οικόπεδο) 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου ξεκινά δοκιμαστικές γεωτρήσεις η αμερικανική ExoonMobil.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την βοήθεια που θέλει η Κύπρος.

Η ματαίωση της ναυπήγησης των φρεγατών FREMM, “κομμένων και ραμμένων” για δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναβλήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές μετά το Νοέμβριο του 2008 που έλαβε την σχετική απόφαση το ΚΥΣΕΑ (μία από γην κυβέρνηση Παπανδρέου, μία από την κυβέρνηση Σαμαρά και μία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), φαίνεται ότι θα αποβεί καθοριστική για την δυνατότητα Ελλάδας.

Ιδού ο χάρτης με την εξωφρενική τουρκική NAVTEX που αποκάλυψε το pronews.gr:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.