Τουρκικά F-16 στοχοποίησαν το ελικόπτερο του Α.Τσίπρα – Δύο εμπλοκές με μαχητικά της ΠΑ που τα καταδίωξαν (upd)

Τουρκικά  F-16 στοχοποίησαν το ελικόπτερο του Α.Τσίπρα – Δύο εμπλοκές με μαχητικά της ΠΑ που τα καταδίωξαν (upd)

(Ανανέωση 20:10) ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα δύο τουρκικά F-16 που παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας αποχώρησαν με την εμφάνιση ζεύγους F-16 της ΠΑ από το Καστέλι το ΓΕΕΘΑ ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωσή του ότι δεν έγινε έτσι ακριβώς.

Αντίθετα τα δύο τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν δύο φορές σε εικονικές αερομαχίες με τα δύο μαχητικά της ΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου όπου βρισκόταν το Chinook που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τη Ρω στη Ρόδο.


Νέα τουρκική πρόκληση αυτή τη φορά στο ελικόπτερο που επέβαινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 και την κατά τη διάρκεια επιστροφής του πρωθυπουργού από την Ρω στη Ρόδο, μετά το πέρας της επίσκεψης στο ακριτικό νησί πλησίασαν το ελικόπτερο Chinook στο οποίο επέβαιναν ενώ τουρκικό ραντάρ ζητούσε επιμόνως στοιχεία πτήσης από το πλήρωμα του ελικοπτέρου λέγοντας ότι αυτό πετούσε εντός τουρκικού εναέριου χώρου.

Τα τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο πετώντας σε ύψος 2.800 μέτρων ψηλότερα από το επίπεδο πτήσης του ελικοπτέρου του ΕΣ.

Αυτό έγινε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, με το ζευγάρι των τουρκικών F-16, να έχει απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Dalaman.

Το Chinook βρισκόταν στα 1500 πόδια ενώ τα τουρκικά F-16 πλησίασαν μέχρι και στα 10.000 πόδια ύψος

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου όπως προβλέπεται αγνόησε τις κλήσεις των τουρκικών μαχητικών ενημερώνοντας άμεσα τον Πρωθυπουργό και τον Α/ΓΕΕΘΑ όπως και το ΕΚΑΕ.

Όταν τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τις προκλητικές ενέργειες, τα ελληνικά ραντάρ είχαν «πιάσει» τις προθέσεις των Τούρκων και είχαν θέσει σε ετοιμότητα ιπταμένους από τις Σμηναρχίες μάχης σε Σκύρο και Καστέλλι.

Αμέσως στο σημείο βρέθηκαν, πετώντας στα 20.000 πόδια, δύο μαχητικά της ΠΑ και με την εμφάνισή τους τα τουρκικά έφυγαν ανατολικά.

Την εμφάνιση την παρενόχληση και την αποχώρηση μάλιστα των τουρκικών μαχητικών παρακολούθησαν από το Chinook τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Α/ΓΕΕΘΑ!

Πρόκειται για μια «αναβαθμισμένη ποιοτικά» τουρκική ενέργεια.

Αυτό γιατί μέχρι και πρόσφατα όλες οι πτήσεις στρατιωτικών μέσων προς τη Μεγίστη υφίστατο παρενόχληση από επίγειους σταθμούς ραντάρ της τουρκικής Αεροπορίας επαναλαμβάνοντας ενοχλητικά ότι τα ελικόπτερα ή αεροσκάφη πετούν εντός τουρκικού εναέριου χώρου.

Αυτή τη φορά όμως οι Τούρκοι σήκωσαν μαχητικά αεροσκάφη κάτι που αποτελεί μέγιστη κλιμάκωση της έντασης καθώς στο ελικόπτερο επέβαινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.