ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πώς ξεκίνησε η προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας: Ετοίμαζαν την απελευθέρωση Μπράνσον από καιρό αλλάζοντας τον εισαγγελέα

Πώς ξεκίνησε η προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας: Ετοίμαζαν την απελευθέρωση Μπράνσον από καιρό αλλάζοντας τον εισαγγελέα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η παρασκηνιακή «υπόγεια» διαπραγμάτευση μετάξυ ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον που δείχνει πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία σοβαρής εξομάλυνσης.

Χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος από τις τουρκικές Αρχές κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για το Ν.Τραμπ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και θα μπορεί να παρουσιάσει στους Προτεστάντες ψηφοφόρους του αυτή την σημαντική εξέλιξη.

Το ότι ο πάστορας τείνει προς απελευθέρωση φαίνεται από το γεγονός ότι ο εισαγγελέας που συνέταξε το κατηγορητήριο κατά του Μπράνσον απομακρύνθηκε από την υπόθεση και ειδικότερα μετατέθηκε από το γραφείο για την τρομοκρατία σε υποθέσεις εγκλημάτων του κυβερνοχώρου.

Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να απελευθερώσει τον πάστορα χωρίς να κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη καθώς θα πρόκειται για ενέργεια ενός άλλου εισαγγελέα που θα «βλέπει» τα πράγματα διαφορετικά.

Ο Τούρκος εισαγγελέας Berkant Karakay ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία του κατηγορητηρίου του Μπράνσον,με βάση το οποίο φέρεται πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία και σοβαρές καταγγελίες την μακρά κράτηση του Αμερικανού πάστορα.

Οι ΗΠΑ το απέρριπταν όπως ήταν φυσικό.

Ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 ως συνδεόμενος με το Τάγμα Γκιουλέν, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για πραξικόπημα του Ιουλίου του 2-16.

Ο Αμερικανός πάστορας, είναι κάτοικος Σμύρνης για πάνω από 20 χρόνια και κατηγορήθηκε ότι διεξήγαγε κατασκοπεία τόσο για το Τάγμα Γκιουλέν όσο και για το παράνομο στην Τουρκία Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) υπό την κάλυψη της ιεραποστολικής εργασίας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει SMS που έστειλε ο Brunson ως αποδεικτικό στοιχείο ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος και εικόνες του πάστορα με άτομα που φέρουν τα χρώματα της κουρδικής σημαίας.

Οι Αμερικανοί επέκριναν σκληρά το κατηγορητήριο, το οποίο λένε ότι βασίζεται κυρίως σε μυστικά έγγραφα και ανώνυμους μάρτυρες και σε δεκάδες σελίδες θεωριών συνωμοσίας.

Σύμφωνα με αυτό ο Μπράνσον βοήθησε να σχεδιαστούν τα επεισόδια τον Ιούνιο του 2013 μετά από μια μικρή διαδήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για το Gezi Park στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και κατέληξε ουσιαστικά σε εξέγερση.

Τώρα όμως που ο εισαγγελέας απομακρύνθηκε και με βάση τις δηλώσεις Πομπέο αναμένεται απελευθέρωση και εξομάλυνση των σχέσεων.

Μην ξεχνάμε ότι και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν ανταλλάγματα στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι θέλουν πάρα πολύ την απελευθέρωση του εκτελεστικού διευθυντή της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Επίσης απαιτήθηκε να τερματιστεί άμεσα η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν, δεχόμενοι όμως την αποστολή του Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει εκεί την 32μηνη ποινή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δηλαδή δέχονται την απελευθέρωσή του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.