Νέα απόπειρα αποκλεισμού του Καστελόριζου επιχειρεί η Τουρκία με την έκδοση παράνομης NAVTEX με την οποία αποκλείει όλο το σύμπλεγμα Μεγίστης για την πραγματοποίηση ασκήσεων «έρευνας και διάσωσης».

Το Καστελόριζο και η αιγιαλίτιδα ζώνη του είναι «κόκκινο» πανί για την Τουρκία αρνούμενη πεισματικά να αναγνωρίσει ότι το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα έχει τη δική του ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από όλες τις διεθνείς συνθήκες.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με την Άγκυρα η περιοχή ανατολικά των Δωδεκανήσων και δυτικά της Κύπρου της ανήκει(!) και δεν προτίθεται -κυρίως διά της απειλής των όπλων- να την παραχωρήσει στην Ελλάδα.

Με το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» να έχει βάλει ρότα προς την περιοχή της Κύπρου και τα απανωτά casus belli σε περίπτωση επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. ακόμη και στο Ιόνιο, η Τουρκία βρίσκεται σε μια έξαρση επιθετικότητας προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι δε θα δεχθεί τετελεσμένα.

Σύμφωνα με την Τουρκική NAVTEX 1059/18, το Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από 11πμ μέχρι τις 15μμ, την 31η Οκτωβρίου σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών στην γεωγραφική περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

TURNHOS N/W : 1059/18

MEDITERRANEAN SEA

SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 31 OCT 18 FROM 1101Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 21.44 N – 029 08.88 E (SHORE)

35 39.64 N – 029 08.88 E

35 39.64 N – 029 59.60 E

36 12.92 N – 029 59.60 E (SHORE)

CAUTION ADVISED.

Η συγκεκριμένη NAVTEX που αφορά την 31 Οκτωβρίου έρχεται μετά άλλη NAVTEX την 1046/18 στην οποία η Τουρκία είχε δεσμεύσει περιοχή μεταξύ των δύο ακριτικών ελληνικών νησιών από τις 23 μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την άσκηση μιας συνεχούς πίεσης προς την Ελλάδα, με στόχο να «σβήσει» το Καστελόριζο από τον χάρτη, με συνεχείς δραστηριότητες στην περιοχή.

Μάλιστα η εφημερίδα Yeni Safak, στην ηλεκτρονική της έκδοση, έγραψε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα που θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να καταλάβει τη Μεσόγειο».

Η ελληνική εν δυνάμει ΑΟΖ όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, αλλά όχι από την ισχύ της Ελλάδας.

Έτσι θέλουν οι Τούρκοι τη διαμόρφωση της δικής τους ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο εξαφανίζοντας το Καστελόριζο.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία διατηρεί μεγάλο αριθμό ναυτικών μονάδων στο Ν.Α.Αιγαίο, τις οποίες προωθεί στο Καστελόριζο μετά την ολοκλήρωση της άσκησης Nurset-2018 που πραγματοποίησε με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ στην περιοχή ανοικτά της Σμύρνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!