ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μενέντεζ για βάσεις στην Τουρκία: Ανησυχία για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο (βίντεο)

Μενέντεζ για βάσεις στην Τουρκία: Ανησυχία για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο (βίντεο)

Ανησυχία για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπόμπ Μενέντεζ. Οι προειδοποιήσεις του προς την Τουρκία για τους S-400, τι είπε για τη Ρωσία.

Την ανησυχία του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ με αφορμή την επίσκεψή του στην χώρα μας, σε συνέντευξή του στο euronews.gr.

«Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις και για αυτό το λόγο έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενη μεταφορά αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα λόγω της αγοράς S-400, ο Μενέντεζ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την στάση της και θα επιστρέψει στο δρόμο, όπου θα είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα στηρίζει τις αξίες του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να κάνουν όσα χρειάζεται για να ενισχυθεί μία μακροπρόθεσμη σχέση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο — και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού- θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ειδικότερα για την Άγκυρα, προειδοποίησε ότι αν αποκτηθεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το πρώτο που θα γίνει είναι πως θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε οκτώ κυρώσεις μεταξύ των οποίων είναι «περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που είναι πολύ ισχυρά, για παράδειγμα οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικάνικές τράπεζες».

«Υπάρχουν θέματα με τη Visa που μπορούν να προκύψουν. Υπάρχει μία λίστα 8 κυρώσεων, από τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιλέξει 5, όπως προβλέπει η νομοθεσία», τόνισε ο Μενέντεζ.

Ως δεύτερο μέτρο σε βάρος της Τουρκίας αν αποκτήσει τους S-400 είναι σύμφωνα με τον γερουσιαστή ότι δεν θα γίνουν παραδόσεις των αμερικανικών μαχητικών F-35.

«Εάν η απόκτηση πραγματοποιηθεί, πρώτον αυτό επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα και δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα F-35 δίπλα σε σύστημα S-400. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το Εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι μη αποδεκτό για τους συμμάχους μας και δεν είναι συμβατό με τον ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα F-35. Μία τέτοια κίνηση μας απομακρύνει από τη συναίνεση που επικρατεί στο ΝΑΤΟ. Οπότε ναι, κανένα F-35 δεν θα πωληθεί στην Τουρκία, εάν παραλάβει τα S-400», τόνισε.

Ο Μενέντεζ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ρωσίας, ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα επιχειρήσει να παρέμβει στις ευρωεκλογές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν περιστάσεις στις ευρωεκλογές για να βοηθήσουν φίλους και ριζοσπαστικοποιημένα κινήματα κατά την διάρκεια της διαδικασίας και όπου μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα έτσι ώστε να επωφεληθούν. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό θα χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και άλλους τρόπους παραπληροφόρησης για να επιτύχουν το σκοπό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.