ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Συναντήσεις κλιµακίων στη σκιά των προκλήσεων της Άγκυρας

Συναντήσεις κλιµακίων στη σκιά των προκλήσεων της Άγκυρας

Με το βλέµµα στραµµένο στις επόµενες κινήσεις της Αγκυρας, Αθήνα και Λευκωσία παίρνουν µέτρα θωράκισης των κυριαρχικών δικαιωµάτων τους ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, µε την ελληνική κυβέρνηση να υπογραµµίζει παράλληλα και την ανάγκη άµεσης αποκλιµάκωσης της έντασης «για να µην προκύψει κάποιο ατύχηµα (σ.σ.: στο Αιγαίο), κάτι που καµία πλευρά δεν θέλει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν το βράδυ της περασµένης Πέµπτης στο Ελσίνκι σύντοµη διµερή συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας… συµφώνησαν ότι διαφωνούν, όπως ήταν άλλωστε αναµενόµενο. «Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών» δήλωσε µετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος όµως έδωσε και µια «είδηση» ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης, µε τα αρµόδια κλιµάκια των δύο χωρών να έχουν προγραµµατίσει µάλιστα και σχετική σειρά συναντήσεων που ξεκινούν σήµερα, Δευτέρα, στην Αθήνα, και αναµένεται να διαρκέσουν ενδεχοµένως δύο µε τρεις ηµέρες.

Επαφές για αποκλιµάκωση
Ενδεικτικό της µάλλον «ξαφνικής» κινητοποίησης είναι και το γεγονός ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης, γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αµυνας και ∆ιεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος επρόκειτο να πάρει µέρος σε εκδήλωση την περασµένη Παρασκευή για την ευρωπαϊκή άµυνα και ασφάλεια που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ και το γερµανικό ίδρυµα «Friedrich Ebert Stiftung» στην Αθήνα, ακύρωσε τη συµµετοχή του προκειµένου να προετοιµαστεί για τις επερχόµενες συναντήσεις, οι οποίες αναµένεται να επικεντρωθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων αποκλιµάκωσης της έντασης µε «µπούσουλα» το µνηµόνιο Παπούλια – Γιλµάζ.

Να σηµειωθεί ότι παράλληλα σήµερα, ∆ευτέρα, θα βρίσκεται στη Λευκωσία για επαφές µε την ηγεσία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και ο επικεφαλής διαπραγµατευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, το όνοµα του οποίου όµως ακούγεται ως πιθανό ακόµη και για την προεδρία της επόµενης Κοµισιόν. «Μετέφερα µε τον πιο απόλυτο τρόπο την καταδίκη µας για τις µονοµερείς παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της Κύπρου και ζήτησα να σταµατήσουν.

Παράλληλα όµως συζητήσαµε την ανάγκη να µειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου µας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος το βράδυ της Πέµπτης, µετά τη συνάντηση που είχε µε τον Τούρκο οµόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, µια συνάντηση την οποία και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του χαρακτήρισε «εποικοδοµητική». Οι πληροφορίες που έρχονται, πάντως, από την Κύπρο, αναφορικά µε τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih», διίστανται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιο συγκεκριµένα υπάρχουν πληροφορίες, σύµφωνα µε τις οποίες τα τρία υποστηρικτικά πλοία που έχουν αγοράσει οι Τούρκοι από τους Νορβηγούς κινούνται… σαν να προετοιµάζονται για γεώτρηση, µεταφέροντας υλικά από τις ακτές της Αττάλειας προς το γεωτρύπανο στα δυτικά της Κύπρου. Από την άλλη, όµως, υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν κάποιους από τους ξένους υπηκόους (µη Τούρκους) που εργάζονται στο «Fatih» και στα υποστηρικτικά προς αυτό πλοία να έχουν αρχίσει ήδη να αποχωρούν υπό τον φόβο της έκδοσης διεθνών ενταλµάτων σύλληψης σε βάρος τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.