Θετικός στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Τ.Ερντογάν

Θετικός στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Τ.Ερντογάν

  Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπό τη μορφή βακουφιού ή ξένου πανεπιστημίου.

  Λίγους μήνες μετά τη δέσμευση του Ταγίπ Ερντογαν ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή, η εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να λειτουργήσει η Σχολή είτε ως τμήμα ορθοδοξίας της σχολής συγκριτικών θρησκειών όπου επικεφαλής θα είναι ορθόδοξος Ρωμιός πολίτης είτε ως τμήμα ξένου Πανεπιστημίου, είτε -με συνταγματική αναθεώρηση- να λειτουργήσει με το καθεστώς του 1971.

  Αν καταλήξει στη δεύτερη επιλογή η Θεολογική σχολή δεν θα υπάγεται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό συμβούλιο και θα εκπαιδεύει σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας που βρίσκεται, επιλογή που φαίνεται να προτιμά το Πατριαρχείο. Άλλωστε στο παρελθόν το Πατριαρχείο είχε απορρίψει πρόταση να υπαχθεί σε κάποιο Τούρκικο Πανεπιστήμιο.

  Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο επικείμενο ταξίδι του νέου υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κερι, στην Αγκυρα που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο μήνα. Οι Αμερικανοί έχουν τους δικούς τους λόγους να πιέσουν να λάβει μια απόφαση ο Ταγίπ Ερντογαν, καθώς θέλουν να ενισχύσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε αντίθεση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της πιέζει μέσω των εκθέσεων προόδου για την Τουρκία, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι το άνοιγμα της σχολής θα γίνει στις αρχές του 2013.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.