Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Έλληνες και Κύπριοι είστε τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης – Η ΕΕ είναι παράνομη»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Έλληνες και Κύπριοι είστε τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης – Η ΕΕ είναι παράνομη»

Με περίσσειο θράσος το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στον νέο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέροντας μάλιστα πως Έλληνε και Κύπριοι είναι «τα κακομαθημένα παιδιά της ΕΕ»

Η Άγκυρα επιδικνύει αποφασιστικότητα να προκαλέσει τετελεσμένα με κάθε τρόπο στην Α.Μεσόγειο και δεν πρόκειται να «συνετιστεί» από δηλώσεις ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις δεν την τρομάζουν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προχωρήσει το Γιαβούζ στην γεώτρηση «στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου».

«Ο τίτλος «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» ανήκει στην Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωση αμφισβητείται η αμεροληψία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. δεν θα είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στην επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και έχει παρασύρει μαζί με την Ελλάδα την Ανατολική Μεσόγειο σε αποσταθεροποίηση επί χρόνια. Το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι μέλος της ΕΕ εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν της δίνει το δικαίωμα να σφετερίζεται τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προσθέτει.

«Απορρίπτουμε τις δηλώσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, που αποκαλούν τη χώρα μας παράνομη… Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης μετατραπεί σε παράγοντα της παρανομίας ως συνεργάτες σ’ αυτό το παιχνίδι που παίζεται από τους Έλληνες κατά παράβαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που είναι εξίσου ιδιοκτήτες του νησιού», είναι άλλη μία χαρακτηριστική αναφορά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τα προτεινόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, σχολίασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» κατά πόσο, τα μέτρα κατά της Τουρκίας αφήνουν ικανοποιημένους τους Κύπριους, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως «η Επιτροπή και η Εξωτερική Υπηρεσία Δράσης, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Συμβουλίου, θα υποβάλουν επίσημα σήμερα το πρωί στις 9:00, ώρα Βρυξελλών στη Συνεδρία της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων, τις διάφορες επιλογές, σε σχέση ενδεχόμενη αντίδραση της ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

«Θα γίνει σήμερα, μια πρώτη συζήτηση και αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα δούμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία», εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης. Τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνεδριάσει των Εξωτερικών Υποθέσεων όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενδεχομένως να πάρουν τελικές αποφάσεις.

«Είναι από τις επιλογές που η ΕΕ, έχει στη διάθεσή της αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να αναμένουμε να δούμε συγκεκριμένα τις οποιεσδήποτε αποφάσεις παρθούν», ανέφερε. Τα μέτρα αυτά , συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, κινούνται προς την κατεύθυνση, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και νομικά. «Θα πρέπει να μιλήσουμε όμως όταν παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις». «Από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική απόφαση στο υψηλότερο επίπεδο, έχει ξεκινήσει διαδικασία. Θα πρέπει όμως να συμφωνηθούν στο πλαίσιο των 28».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει πως τα μέτρα θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως, «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Τα μέτρα δεν ήταν αυτοσκοπός. Κύριος στόχος είναι να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία. Από μόνα τους δεν μπορούν να σταματήσουν την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και γενικότερα.Είναι σημαντικά ωστόσο για να σταλούν μηνύματα και πως οι ενέργειες της δεν περνούν απαρατήρητες από την ΕΕ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.