Τζ.Πάιατ: «Προκλητικό το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης αλλά η Τουρκία πρέπει να μείνει στη Δύση» (upd)

Τζ.Πάιατ: «Προκλητικό το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης αλλά η Τουρκία πρέπει να μείνει στη Δύση» (upd)

(Αρχικό κείμενο 10:21) Το μνημόνιο που υπέγραψε Άγκυρα και Τρίπολη έφερε διπλωματικές εξελίξεις όπως η επικείμενη απέλαση του Λίβυου πρέσβη.Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ο οποίος καταδίκασε το μνημόνιο αλλά επανέλαβε πως «η Τουρκία πρέπει να μείνει στη Δύση».

O Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Για την τουρκική συμπεριφορά, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εισβολής στη Συρία ή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της νατοϊκής συμμαχίας».

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε εξαρχής σαφές πως επεδίωξε την υπογραφή αυτού του μνημονίου όχι με σκοπό να διαπραγματευτεί, αλλά για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αυτό φάνηκε καθαρά από τη στάση που κράτησε σ’ αυτό το ζήτημα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους στο Λονδίνο του έθεσε με έμφαση το θέμα.

Ακόμα καθαρότερα φάνηκε από τη σπουδή υπερψήφισης του μνημονίου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, με σκοπό να αποκτήσει μία χροιά «νομιμότητας» και κυρίως να αποκτήσει θεσμικό και δεσμευτικό χαρακτήρα για την ίδια την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο Λονδίνο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το μνημόνιο έχει την υπογραφή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αν κι αυτό είναι αληθές, με την έννοια ότι η κυβέρνηση Αλ Σαράτζ είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας όχι μόνο επειδή τα συμφωνηθέντα αντιβαίνουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή είναι αντίθετο το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται πολιτικά από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο λόγος που η συμφωνία δεν ονομάστηκε συμφωνία αλλά μνημόνιο είναι ακριβώς για να μην απαιτείται η κύρωσή της από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

Παράγοντες, που γνωρίζουν το παρασκήνιο τόσο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν όσο και τις ευαίσθητες ισορροπίες στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας, αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον Τούρκο πρόεδρο πως η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στα τρία κύρια μέτωπα με την Ελλάδα (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, κυπριακή ΑΟΖ και Μεταναστευτικό) εγκυμονεί κινδύνους για τις διμερείς σχέσεις και επιπλέον πλήττει τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας.

Είναι προφανές πως τέτοιες κουβέντες δεν βρίσκουν ανταπόκριση στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει με όλους τους τρόπους ότι έχει επιλέξει τον δρόμο του και είναι αποφασισμένος να τον βαδίσει. Γι’ αυτό και στη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως διαφωνούν. Όσον αφορά τη διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η ένταση, αυτή θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που σε ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής ο «σουλτάνος» δείχνει μετριοπαθές πρόσωπο και στη συνέχεια επανέρχεται στα γνωστά επιθετικά του μοτίβα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έφτασε να προαναγγείλει νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Αν και δεν προσδιόρισε πού θα γίνουν αυτές, το γεγονός ότι τις συνέδεσε με την ψήφιση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προγραμματίζεται γεώτρηση στο Λιβυκό Πέλαγος.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγάταϊ Ερτσίγες δήλωσε ότι η οριοθέτηση με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε με βάση την αρχή της «δίκαιης κατανομής». Υποστήριξε, λοιπόν, ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ ούτε στην Κρήτη!

Στην ίδια γραμμή, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν κάλεσε την Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη στιγμή, όμως, που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ μία τέτοια συζήτηση δεν έχει νόημα. Θα είχε νόημα μόνο εάν η Άγκυρα αναγνώριζε ρητά ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και έθετε θέμα πόση έχουν.

Από την πλευρά της, η ελληνική διπλωματία μελετά προσεκτικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και στρέφει την πίεσή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Εκτός από το ζήτημα της απέλασης του Λίβυου πρεσβευτή στην Αθήνα, που μέχρι στιγμής βρίσκεται σε εκκρεμότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσκάλεσε στην Ελλάδα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αμφότεροι έχουν απορρίψει το επίμαχο μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης. Πρόσκεινται, έξάλλου, στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του συμμάχου της Άγκυρας Φαγέζ αλ Σαράτζ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.