«Ορούτς Ρέις»: Η ιστορία του ερευνητικού που πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Ορούτς Ρέις»: Η ιστορία του ερευνητικού που πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Ορούτς Ρέις» είναι το όνομα του ερευνητικού πλοίου, το οποίο το πρωί της Παρασκευής, πέρασε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σημαίνοντας συναγερμό στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Το περασμένο καλοκαίρι, ήταν όταν η Τουρκία ανακοίνωνε ότι θα στείλει το συγκεκριμένο ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τότε, να συνδράμει στις παράνομες δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός».

Το άκουσμα του ονόματός του, παραπέμπει ευθέως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ορούτς από τον οποίο πήρε το όνομά του το πλοίο, ήταν μπέης του Αλγερίου και Μπεηλέρμπεης της Δυτικής Μεσογείου. Ήταν ο πρώτος αδερφός με το προσωνύμιο Μπαρμπαρός (όπως επίσης και το Μπαμπά Ορούτς, με το οποίο έμοιαζε ηχητικά), το οποίο πέρασε στον μικρότερο αδερφό του, από τον ο οποίο πήρε το όνομά του και το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός.

Ο Χιζρ (Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός) ήταν ναύαρχος και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα που πέρασαν από τον οθωμανικό στόλο, ενώ έμεινε στην ιστορία για τη βαρβαρότητα και τις σφαγές του (περιλαμβανομένων και χιλιάδων Ελλήνων). Σήμερα θεωρείται ο πατέρας του τουρκικού ναυτικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αδέλφια γεννήθηκαν στο νησί της Λέσβου από Ελληνίδα μητέρα. Ο πατέρας τους Γιακούπ Αγά, ήταν αλβανικής καταγωγής, αλλά εικάζεται πως ήταν γενίτσαρος. Η οικογένεια είχε ακόμη δύο γιους και δύο κόρες. Και οι τέσσερις γιοι της οικογένειας δραστηριοποιήθηκαν στη θάλασσα, μεταφέροντας και πουλώντας τα αγγεία που έφτιαχνε ο πατέρας τους. Την περίοδο εκείνη, στις ακτές της Μεσογείου ανθούσε η πειρατεία και, αν και αρχικά ξεκίνησαν από το εμπόριο, τα αδέρφια στην πορεία έγιναν πειρατές. Ήταν τις πειρατικές ικανότητες που εκτίμησε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και έκανε τον Μπαρμπαρός οργανωτή του στόλου του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.