Άγκυρα: Μιλά για επικείμενη «θερμή» σύγκρουση με Ελλάδα – Ενημερώνει ξένες πρωτεύουσες για την «ελληνική προκλητικότητα»

Άγκυρα: Μιλά για επικείμενη «θερμή» σύγκρουση με Ελλάδα – Ενημερώνει ξένες πρωτεύουσες για την «ελληνική προκλητικότητα»

Εικόνα «επικείμενης ένοπλης σύγκρουσης» με την Ελλάδα επιχειρεί να εμπεδώσει διεθνώς η Αγκυρα: Εχοντας εκδώσει NAVTEX (20051/20) που «ενημερώνει» την διεθνή ναυσιπλοΐα και τα τουρκικά παραπλέοντα σκάφη ότι «η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών» (!) Τούρκοι διπλωματικοί υπάλληλοι, έχουν προβεί σε κατ’ιδίαν «ενημερώσεις» υπουργείων Εξωτερικών σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και χώρες όπως η Κίνα ότι «Το τουρκικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή θα αναλάβουν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο»!

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μετά από δύο ημέρες χονδροειδών παραβιάσεων των ελληνικών εναέριων συνόρων και πτήσεων επάνω από ελληνικό έδαφος σε Εβρο, Λέσβο, Χίο, Οινούσσες κλπ. η Τουρκία «σπρώχνει» προς «θερμή κρίση».

Και φαίνεται ότι η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μία ακόμα αφορμή κι ένα καλό κίνητρο: Σε διεθνές επίπεδο, όλοι είναι απασχολημένοι με αυτό.

Πόσοι και με ποιο τρόπο από την διεθνή κοινότητα θα ασχοληθούν με μια επιθετική κίνηση της Αγκυρας που θα προκαλούσε μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Θράκη;

Οταν, μάλιστα, δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την χάραξη τουρκικής ΑΟΖ στα 6 ν.μ. ανατολικά των ακτών της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και άφησαν τον ΟΗΕ να αποδεχθεί τις συντεταγμένες του Μνημονίου με την Λιβύη; Κανείς, έως ελάχιστοι.

Η Γαλλία, που λόγω επικείμενης προμήθειας των φρεγατών Belharra, εμφανίζεται «πιο κοντά» στην Αθήνα, έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει και το αεροπλανοφόρο R61 «Ντε Γκολ» επιστρέφει από την Βαλτική, μολυσμένο με κορωνοϊό.

Και κάπου 1000 νεκρούς την ημέρα στην ίδια την Γαλλία.

Η Αθήνα στις 12 Μαρτίου και με ισχύ μέχρι τις 18 Ιουνίου προχώρησε στην έκδοση μιας ΝΟΤΑΜ (0833/20) που ελάχιστοι αντιλήφθηκαν: Με την συγκεκριμένη ανακοίνωση «Απαγορεύεται η υπέρπτηση και προσγείωση στην ελληνική επικράτεια όλων των αεροσκαφών που απογειώνονται από την Λιβύη με τις εξαιρέσεις των ελληνικών κρατικών αεροσκαφών, στρατιωτικών αεροσκαφών άλλων χωρών ή κρατικών ή VIP πτήσεων που έχουν όμως την άδεια των Ελληνικών Αρχών και του Υπουργείου Εξωτερικών».

Και η απαγόρευση αυτή εμποδίζει τουρκικές πτήσεις να ακολουθήσουν το συντομότερο αεροδιάδρομο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Τρίπολη.

Η ελληνική ΝΟΤΑΜ:

A0833/20 NOTAMR A3678/19 Q) LGGG/QAFXX/IV/NBO/E /000/999/ A) LGGG B) 2003120932 C) 2006182359 E) OVERFLYING AND LANDING ON HELLENIC TERRITORY IS FORBIDDEN TO ALL AIRCRAFT DEPARTING FROM LIBYA. REMARK: FOLLOWING AIRCRAFT NOT AFFECTED: -HELLENIC STATE AIRCRAFT, -MILITARY AIRCRAFT OF OTHER NATIONS ONLY IF AUTHORISED BY COMPETENT HELLENIC MILITARY AUTHORITY, -STATE FLIGHTS OR OTHER VIP FLIGHTS AUTHORISED BY HELLENIC MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS, -AMBULANCE FLIGHTS PERFORMED BY AIRCRAFT WITH THE FOLLOWING REGISTRATION: 5A-DDY 5A-DRK 5A-DRL SX-FDK SX-FDA, -EPSILON AVIATION WITH THE FOLLOWING REGISTRATION: SX-BMM SX-BNN SX-SEM 9H-MRQ.

Στις 2 Απριλίου τουρκικό δεξαμενόπλοιο που θεωρήθηκε ύποπτο από τις ελληνικές αρχές καταδιώχθηκε από την Ακτοφυλακή στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Σμύρνης (κατ’άλλη πηγή στην Αλικαρνασσό).

Την ακριβώς επόμενη ημέρα 3 Απριλίου με την NAVTEX 20051/20 η Αγκυρα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με την οποία «Στις 2 Απριλίου ένα υπό τουρκική σημαία εμπορικό πλοίο δέχθηκε πυρά από τα σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής».

Το πρωΐ της Τρίτης 7 Μαρτίου ακολούθησε η έκδοση και νέας ΝΟΤΑΜ από τις τουρκικές Αρχές(Ν/W 0580/20): «Αιγαίο-Μεσόγειος. Αναγγελία προς όλους τους ναυτιλόμενους. Η Ελλάδα επανειλημμένα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στο Αιγαίο με πρακτικές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Ως εκ τούτου η NAVTEX 20051/20 εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και έγκυρη.

Το τουρκικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή είναι έτοιμες να προστατεύσουν τις ζωές στη Θάλασσα, να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αποτρέψει κάθε παράνομη δραστηριότητα της ελληνικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα.

Οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.