Αυτό είναι το σχέδιο του Ρ.Τ. Ερντογάν: Ειδικοί σχολιάζουν την τουρκική προκλητικότητα

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρ.Τ. Ερντογάν: Ειδικοί σχολιάζουν την τουρκική προκλητικότητα

Έπειτα και από το σημερινό επεισόδιο, Έλληνες ειδικοί που παρακολουθούν την τουρκική προκλητικότητα σχολιάζουν το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα το πρωί τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν και παρενόχλησαν πάνω από τις Οινούσσες, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήρθε νωρίτερα στο φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα μόνο σήμερα 3-5 η Τουρκία έχει προβεί σε μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο με τουλάχιστον 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

«Οπωσδήποτε είναι ανησυχητική η κλιμάκωση» αναφέρει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνων Φίλης και προσθέτει «Θεωρώ ότι με τέτοιου είδους ενέργειες, ένα ατύχημα έρχεται πιο κοντά αλλά εξίσου πιστεύω ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι σε ένα οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κο Φίλη, η Τουρκία έχει ως τακτικό στόχο να επιτύχει την αποστρατικοποίηση των νησιών, καθώς και την επαναφορά του εναέριου χώρου στα 6 μίλια.

Από την πλευρά του ο Διεθνολόγος και Βουλευτής ΝΔ Αγγελος Συρίγος εκτιμά πως ο Ερντογάν θεωρεί ότι σε εμάς μπορεί να δείξει ότι είναι μεγάλη χώρα.

«Αυτό είναι ασχέτως της εσωτερικής του καταστάσως. Θα το επιχειρήσει ούτως η άλλως» αναφέρει και συμπληρώνει πως πρόκειται για παιχνίδι ατοχών και άμυνας.

«Πρέπει να μεταφέρουμε κι εμείς την πίεση μας προς την Τουρκία με κάποιο τρόπο»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στο Πεντάγωνο από επιτελείς σκοπός της Τουρκίας είναι να συντηρήσει τις εστίες έντασης με τον Τούρκο Πρόεδρο να πιέζεται πάρα πολύ στο εσωτερικό του θέλοντας να δημιουργεί συνεχώς νέα μέτωπα αλλά και να συντηρεί τα υπάρχοντα.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η Τουρκία θέλει να παρασύρει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και επικίνδυνων περιστατικών που ενδεχομένως να μπορούσαν να οδηγήσουν στην συντέλεση ενός επεισοδίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα προβληματίζεται από τις εξελίξεις αλλά αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας με απόλυτη ψυχραιμία καθώς οι επιτελείς εκτιμούν πως οι κινήσεις αυτές είναι έως έναν βαθμό αναμενόμενες κι έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάθε φορά έτοιμες να απαντήσουν άμεσα αλλά και με αποφασιστικότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.