Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: «18 νησιά και δύο βραχονησίδες στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία»

Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: «18 νησιά και δύο βραχονησίδες στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία»

Σε άρθρο που υπογραφεί ο Μπαρίς Ντόστερ αρχικά κατηγορεί τον αντιπρόεδρο του CHP Oυνάλ Τσεβίκοζ ο οποίος με ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη του κόμματος είχε αναφέρει πως αυτή η θεωρία για τα 18 νησιά δεν έχει βάση, δεν πρέπει να καταθέτουν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση αλλά να αναφέρονται απλά την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών αυτών.

Στο επίμαχο άρθρο ο Ντόστερ γράφει χαρακτηριστικά πως «είναι γνωστό πως 18 νησιά και 2 βραχονησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο και ανήκουν στην Τουρκία, από το 2004 βρίσκονται υπό την ελληνική κατοχή.

Πρέπει να τονίσουμε πως το καθεστώς του Αιγαίου καθορίστηκε με τις συνθήκες Λονδίνου, Αθηνών, Λωζάννης και Παρισίων. Στις συνθήκες δεν γίνεται αναφορά πως «ανήκουν στην Ελλάδα τα νησιά που βρίσκονται πίσω από αυτή τη γραμμή.

Οι συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων ορίζουν ονομαστικά σε ποια χώρα ποια νησιά ανήκουν. Η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση στα νησιά που έχουν καθοριστεί ονομαστικά. Όμως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να ζητάει να σεβαστεί η Ελλάδα όσα έχει υπογράψει. Κυρίως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην Cumhuriyet ο Ντόστερ ισχυρίζεται πως «για όσα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που τις ανήκουν και δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα, η Τουρκία έχει αντιρρήσεις στη δημιουργία τετελεσμένων, στην εγκατάσταση στρατευμάτων αλλά και στην εγκατάσταση κατοίκων. Η σιωπή της Τουρκίας στην κατοχή της Ελλάδας στα 18 νησιά και τις 2 βραχονησίδες δίνει πλεονέκτημα κινήσεων στην Ελλάδα. Της δίνει θάρρος στις επεκτατικές βλέψεις της στα ζητήματα χωρικών υδάτων, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.