ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τουρκικός «διαγωνισμός» προκλήσεων: Εφημερίδα ζητά 18 νησιά και think tank ζητά από την Αθήνα διαπραγματεύσεις τώρα

Τουρκικός «διαγωνισμός» προκλήσεων: Εφημερίδα ζητά 18 νησιά και think tank ζητά από την Αθήνα διαπραγματεύσεις τώρα

Σε ομαδική παράκρουση πρέπει να βρίσκονται τουρκικά think tank και ΜΜΕ καθώς διαγωνίζονται ποιος θα πετάξει το μεγαλύτερο ευφυολόγημα διεκδίκησης ελληνικών εθνικών χώρων ή συμφερόντων. Άλλοι θέλουν τα νησιά άλλοι θέλουν την ελληνική ηγεσία να “καθήσει” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλιώς αφήνουν απειλές.

Έτσι μετά το τουρκικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet που ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά πως «υπάρχουν 18 νησιά και 2 βραχονησίδες τουρκικές που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας» έρχεται και η στενά συνδεδεμένης με τους κύκλους της εξουσίας του Κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξαμενής σκέψης SETA (Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας), που αποκαλύπτει κυριακάτικη εφημερίδα και η οποία φέρει τον τίτλο «αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας για την Ελλάδα και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων» όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν μέσα από μια 20σελιδη έκθεση:

Αφού πρώτα ανέφεραν ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης για τις Θαλάσσιες Ζώνες στη Μεσόγειο και η πρόσφατη μαζική εισροή προσφύγων στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου συνιστούν τις δύο βασικές προκλήσεις ασφαλείας για την Ελλάδα σήμερα συνέχισαν ότι η γενικότερη αντίληψη είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ αδύναμη θέση και δεν μπορεί να διαμορφώσει αξιόπιστη αποτροπή στα μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Αιγαίο, Έβρος, Ανατολική Μεσόγειος).

Το τουρκικό think tank τονίζει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε σύντομα να αντιληφθεί ότι η ικανότητα αποτροπής που διαθέτει έναντι της Τουρκίας είναι χαμηλή και θα έπρεπε να αναζητήσει τρόπο να προωθήσει μια πολιτική υφέσεως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε όλες, εκτιμά ο συγγραφέας Ιντρικ Λίκα, η Ελλάδα αντιλήφθηκε ότι η Τουρκία διαθέτει ποσοτική και ποιοτική στρατιωτική υπεροχή και επέλεξε την προσέγγιση (rapprochement). Αυτό θα έπρεπε, κατά την έκθεση του SETA, να κάνει και τώρα φέρνοντας ως παράδειγμα τις κρίσεις 1976, του 1987 (σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες) και του 1996 (Ίμια)!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.