ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Παραίτηση ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα παιχνίδια εξουσίας στην Άγκυρα

Παραίτηση ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί: Ποιες είναι οι   εκτιμήσεις για τα παιχνίδια εξουσίας στην Άγκυρα

Την απόφαση Ερντογάν να υποχρεώσει σε παραίτηση τον Τζιχάτ Γιαϊτζί κορυφαίο στέλεχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αρχιτέκτονα του τουρκολιβυκού μνημονίου και του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν Έλληνες και Τούρκοι αναλυτές.

Η εξώθηση του άλλοτε πανίσχυρου Γιαϊτζί έχει γίνει κυρίαρχο θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι πρώτοι που χάρηκαν είναι οι Γκιουλενιστές, και οι Έλληνες οι κρυφοί πυρήνες των Γκιουλενιστών».

«Όλοι θα ικανοποιηθούν. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα πρέπει να κοιτάμε σε βάθος να σκεφτούμε το τι σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές», σχολίασε ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ στην τουρκική τηλεόραση.

Πριν από λίγους μήνες πάντως, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Γιαϊτζί για τη δουλειά του σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, όταν δημιουργούνται «δόγματα» στην Τουρκία, πολλές φορές οι δημιουργοί τους «εξαφανίζονται».

Ο Γιαϊτζί είναι από τους πιο σκληρούς εκφραστές των αναθεωρητικών σχεδίων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Πριν από έναν μήνα μάλιστα με νέο του βιβλίο υποστήριζε ότι η Ελλάδα μονομερώς αύξησε 25% την κυριαρχία της στο Αιγαίο και ότι θα πρέπει να περιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 3 ναυτικά μίλια, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία 23 νησιών του Αιγαίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε ότι ο Γιαϊτζί

«εμφορείται από ακραίες εθνικιστικές θέσεις που σε άλλες χώρες θα έβρισκαν έδαφος μόνο σε περιθωριακά εθνικιστικά έντυπα και εκπομπές. Επειδή όμως ο εθνικισμός είναι εγγενές στοιχείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ο αγαπημένος των ΜΜΕ».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν διάφορα σενάρια σχετικά με τους λόγους που ώθησαν τον Ερντογάν στην καρατόμηση Γιαϊτζί. Αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι ότι ο Γιαϊτζί ενόχλησε με την στάση του άλλους πόλους εξουσίας μέσα στο ευρύτερο «σύστημα Ερντογάν».

«Η αποπομπή του ναυάρχου, σχετίζεται πρωτίστως με εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τόσο από την υπερπροβολή του, που ενόχλησε ακόμη και τον ίδιο Ακάρ και άλλων ακραίων θέσεων που εξέφρασε κατά καιρούς και ενόχλησαν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, είπε στο protothema ότι «μέσα σ αυτό το σύστημα δημιουργούνται και ανταγωνισμοί και αντιζηλίες. Κι έτσι είσαι τη μία μέρα πάρα πολύ κοντά και καθορίζεις καταστάσεις και έχεις μεγάλη επιρροή και την άλλη μέρα βρίσκεσαι στην παραίτηση. Νομίζω ότι αυτό έγινε και με τον Γιαϊτζί».

Κοινή πεποίθηση των διεθνολόγων είναι πάντως, ότι η απομάκρυνση Γιαϊτζί δεν θα αλλάξει την τουρκική εξωτερική πολιτική προς την Ελλάδα.

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει πλέον ως ακρογωνιαίο λίθο της το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», εκτιμά ο κ. Συρίγος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από ευφάνταστα σενάρια. Η τουρκική προκλητικότητα ήρθε για να μείνει», αναφέρει από την πλευρά του ο Δημήτρης Καιρίδης, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.