ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

“Αγωγός μόνο μέσω Τουρκίας”!

“Αγωγός μόνο μέσω Τουρκίας”!

Επιμένουν οι Τούρκοι στις απειλές και τις νουθεσίες  τους απέναντι στην Κύπρο λέγοντας πως οποιαδήποτε προσπάθεια για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων θα δημιουργήσε4ι καθεστώς δύο κρατών στη μεγαλόνησο. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Zaman σε σημερινό της δημοσίευμα Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε με καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε:

«Καμία χώρα συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια σχέση η οποία θα αγνοεί τους  τουρκοκυπρίους. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν σε όλους του Κυπρίους και καμία χώρα συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς πρωτοβουλίες. Το Ισραήλ δεν πρέπει να συμμετάσχει στον τεμαχισμό της περιοχής» αναφέρει στο δημοσίευμά της η Zaman.

Το ενδιαφέρον σημείο όμως –εκτός από τις γνωστές δηλώσεις Τούρκων επισήμων- είναι πως διαβλέπουν απομόνωση της ελληνοκυπριακής πλευράς ύστερα από την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στο τουρκικό δημοσίευμα : «Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τους Ελληνοκύπριους και τα σχέδιά τους να παρακάμψουν την Τουρκία ως διάδρομο εξαγωγής του φυσικού αερίου. Αναλυτές εκτιμούν πως η συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για απευθείας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, χώρες οι οποίες επίσης έχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ωθώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά στο περιθώριο».

Μάλιστα ο ίδιος Τούρκος επίσημος αναφέρεται ανοικτά στο ότι η Κύπρος πρέπει να εξαρτάται από την Τουρκία στην εξαγωγή του φυσικού της αερίου.

«Σε αυτή την περίπτωση ένας αγωγός ο όποιος θα περνά μέσω Τουρκίας είναι πλέον βιώσιμη λύση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το νησί και θα απαιτήσει να κάτσουμε στο τραπέζι ξεκινώντας διαπραγματεύσεις. Η οικονομική κρίση η οποία έχει ταράξει την ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναδειχθεί σε ευκαιρία για την ασφάλεια στην περιοχή», επισημαίνει ο Τούρκος επίσημος για να καταλήξει: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να βασίζεται στην Τουρκία για την εξαγωγή του φυσικού αερίου που ελπίζει να εξορύξει από τα οικόπεδα της Μεσογείου».

Η τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Mensur Akgün, ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο οποίος αναφέρει πως το Ισραήλ μπορεί να χρησιμεύσει στην Τουρκία ως μοχλός πίεσης προς τους ελληνοκυπρίους ώστε να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επ΄ ωφελεία συμφωνία για το κυπριακό.

«Το αισιόδοξο σενάριο» αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής «είναι ότι το Ισραήλ θα εκμεταλλευθεί αυτή την συμφιλίωση με την Τουρκία αλλά και τις καλές σχέσεις που έχει με την Κύπρο ώστε να αποκτήσει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες για το μέλλον του νησιού».

«Από την άλλη πλευρά» σημειώνει ο Akgün  «το Ισραήλ θα πρέπει να επιλέξει τη φιλία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και της Τουρκίας. Σταθμίζοντας τις δύο αυτές πλευρές η μια είναι ένα μικρό νησί με πληθυσμό γύρω στους 800.000 κατοίκους διαιρεμένο και σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Το Ισραήλ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει τη συνέχιση μιας συνεργασίας με την Κύπρο ή τα οφέλη από μια συμμαχία με την Τουρκία. Ελπίζω το εβραϊκό κράτος να μην χρειαστεί να διαλέξει το πρώτο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.