Oruc Reis: Η τουρκική NAVTEX το φέρνει στα 5,8 ν.μ. από το Καστελόριζο! – Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Oruc Reis: Η τουρκική NAVTEX το φέρνει στα 5,8  ν.μ. από το Καστελόριζο! – Τι  θα κάνει η κυβέρνηση;

Στα 5,8 ν.μ. εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Καστελόριζο πρόκειται να διεξάγει έρευνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με την NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για παράταση των ερευνών έως και τις 29 Νοεμβρίου.

Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι για την μέτρηση αυτή πήραν ως αφετηρία μια μικρή τουρκική βραχονησίδα, αλλά καμία σημασία δεν έχει. Σημασία έχει ότι το τουρκικό σκάφος, πάντα συνοδευόμενο από τουρκικά σκάφη θα βρεθεί εντός και των 6 ν.μ. που είναι το όριο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων δηλαδή θα πρόκειται όχι απλώς για αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά ευθεία εισβολή σε περιοχή εθνικής κυριαρχίας.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι αναθεωρημένες «κόκκινες» γραμμές βρίσκονται τώρα στα 6 ν.μ. έχοντας εγκαταλείψει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ προ πολλού.

Έστω όμως και έτσι, τι θα κάνει εάν το Oruc Reis περάσει τα 6 ν.μ. στο Καστελόριζο; Ποια θα είναι η απάντησή της; Θα τρέξει πάλι στην ΕΕ ζητώντας κυρώσεις ή θα αναθεωρήσει ξανά τις κόκκινες γραμμές ακόμη προς τα πίσω, ή θα πει τέλος πως απλά είναι θέμα διαφορετικής αντίληψης της «μέτρησης»;

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, αφού επισημαίνει το κενό στρατηγικής, αναρωτιέται αν θα υπάρξει αντίδραση: «Η πρόσφατη τουρκική NAVTEX FA64-1460/20 προβλέπει παράνομη δραστηριότητα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 5,8 μίλια. Θα αντιδράσει, έστω τώρα, η κυβέρνηση;».

Προς το παρόν και πριν λίγη ώρα το Oruc Reis βρισκόταν στα 13,6 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.