ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τo Cesme κάνει έρευνες στο Αιγαίο και η Αθήνα συζητάει για διερευνητικές – «Βούλιαξε» και το «σταματάνε οι προκλήσεις»

Τo Cesme κάνει έρευνες στο Αιγαίο και η Αθήνα συζητάει για διερευνητικές – «Βούλιαξε» και το «σταματάνε οι προκλήσεις»

Τους τελευταίους μήνες στα ελληνοτουρκικά παρατηρούμε διαρκώς τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης να γίνονται… «ροζ».

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος έλεγε πως «όποιος πατήσει πόδι σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», από τότε η Άγκυρα έβγαλε το Oruc Reis για έρευνες, με την Αθήνα να παραμένει «άφωνη».

Τελευταία γραμμή της κυβέρνηση στα ελληνοτουρκική ήταν το «σταματάνε οι προκλήσεις κι αρχίζουν οι συζητήσεις», το οποίο είχε ειπωθεί από τα χείλη του πρωθυπουργού.

Με το Cesme στο Αιγαίο να κάνει έρευνες –«νόμιμες» σύμφωνα με την Άγκυρα– το ερώτημα είναι το αν θα τηρηθεί αυτή η στάση.

Oι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει τις διερευνητικές με τον πρώτο γύρο να γίνεται στην Άγκυρα. Αντίθετα με τους Τούρκους, οι οποίοι φέρεται να έθεσαν στο τραπέζι θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το μεταναστευτικό, από πλευράς Αθήνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι ειπώθηκε.

Λίγες ημέρες μάλιστα μετά από την έναρξη των διερευνητικών η Τουρκία έβγαλε το Cesme για έρευνες στο Αιγαίο με την Αθήνα να παραμένει άφωνη, «απαντώντας» μονάχα με ένα διάβημα.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετέχει στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αν και τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας συνειδητοποιούν πλήρως ότι η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει τις άτυπες επαφές.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει στους Τούρκους τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Η Άγκυρα, όμως, δεν έχει απαντήσει ακόμη. Μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι επικαλούνται και το πρόβλημα της μετακίνησης της διπλωματικής τους ομάδας στην Ελλάδα λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Απευθείας πτήση Άγκυρα – Αθήνα δεν εκτελείται, άρα οι Σεντάτ Ονάλ, Τσαγατάι Ερτσίγες και Μπαρίς Καλκαβάν θα πρέπει να πετάξουν από την τουρκική πρωτεύουσα στην Κωνσταντινούπολη, από εκεί να μετακινηθούν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη και να φτάσουν στην Αθήνα με άλλη πτήση από την πρωτεύουσα του Έβρου.

Ακόμη και ο χρόνος που ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσουν οι υδρογραφικές έρευνες του Cesme, από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου, σχεδόν συμπίπτει με τις προτεινόμενες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Είναι αξιοπερίεργο πως από πλευρά Αθήνας δεν διαπιστώνεται κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος είναι στο Άμπου Ντάμπι για έκθεση αμυντικού υλικού και επαφές, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πραγματικά άξιο απορίας το εάν τελικά η κυβέρνηση θα δεχθεί να κάτσει στο τραπέζι για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών, «βουλιάζοντας» με αυτό τον τρόπο και την τελευταία γραμμή που έθεσε.

Θα πρόκειται για ακόμα μία παραχώρηση, η οποία μάλιστα θα έρθει προτού κάτσουν οι πλευρές στο τραπέζι για να συζητήσουν, εκτός και εάν ήδη έχουν συμφωνήσει κάτι και δεν το γνωρίζουμε.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=iScm9i3RQhM&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.