ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Την Τρίτη ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Την Τρίτη ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Αύριο, Τρίτη πραγματοποιείται στην Αθήνα ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας με τις δύο πλευρές να κάθονται στο τραπέζι. Η Άγκυρα είχε θέσει πολλά θέματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριος χώρος, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου άρχισε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μία διακοπή πέντε ετών και έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς.

Η τουρκική πλευρά παρέμενε σιωπηλή για καιρό αναφορικά με τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών παρότι η Αθήνα είχε στείλει τις προτάσεις της. Μάλιστα, μόλις στις 8 Μαρτίου, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε ότι «υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες».

Μετά το πέρας του 61ου γύρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα. Η πρώτη συνάντηση διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία «να αποκλιμακώσει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου» και «προτρέπει την Άγκυρα να συνεχίσει ομαλά τις απευθείας διερευνητικές επαφές της με την Αθήνα».

Επιπλέον, στη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο, πρόκειται να εξεταστούν οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του οργανισμού με την Τουρκία έτσι ώστε να αποφασιστεί τυχόν επέκταση των περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Άγκυρας, όπως αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Η Άγκυρα είχε θέσει πολλά θέματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριος χώρος, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη σχετική έκθεση θα υποβάλει ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.